Caută
Close this search box.

Căutările avionului Malaysian Airlines MH370 se încheie pe 29 mai

Căutările avionului MH370 se apropie de sfârșit. Cercetarea lansată în Oceanul Indian pentru recuperarea avionului Malaysia Airlines MH370, dispărut în mod misterios în 2014, se va încheia în 29 mai, a anunțat miercuri ministrul transporturilor din Malaezia, informează AFP.

Aeronava, Boeing 777, a dispărut pe data de 8 martie 2014, cu 239 de persoane la bord, a fost pierdut de pe radare la scurt timp după decolarea de la Kuala Lumpur având zborul spre Beijing.

Prima cercetare maritimă coordonată de Australia – cea mai mare din istoria aviației – a fost suspendată în ianuarie 2017. Nici o urmă a dispozitivului nu a fost găsită în zona de cercetare de 120.000 de km pătrați explorată în sudul Oceanului Indian în apropierea Australiei. Aceste cercetări s-au făcut pe baza analizelor prin satelit ale traiectoriei posibile a aeronavei după ce s-a abătut de la calea sa teoretică.

Sub presiunea familiilor dispărute, fostul guvern malaezian a ajuns la un acord cu Ocean Infinity, o companie privată specializată în cercetarea subacvatică. Aceasta ar trebui plătită numai dacă ar putea găsi avionul sau cutiile sale negre. Ocean Infinity s-a axat pe o nouă zonă de cercetare de 25.000 de kilometri pătrați, situată la nord de cea anterioară din sudul Oceanului Indian. Barca sa, Seabed Constructor, care arborează steagul norvegian, este echipat cu opt cadrane dotate cu sonare și camere capabile să se scufunde până la 6 000 de metri adâncime.

Ministrul de transport malaesian Anthony Loke, a declarat că cercetarea Ocean Infinity ar fi trebuit să se încheie în aprilie, dar a continuat. „Căutarea va continua până pe 29 mai”, a declarat Loke reporterilor. Anterior, prim-ministru Mahathir Mohamad a indicat că contractul cu Ocean Infinity a fost revizuit.

Grace Nathan, avocat malaezian al cărei mamă, Anne Daisy, se afla la bordul MH370, a declarat că anunțul de miercuri nu a fost o surpriză, dar a declarat că guvernul ar trebui să lase ușa deschisă pentru o altă companie să preia controlul. Cercetarea ar trebui să fie conform aceluiași principiu, și anume ca remunerația să fie subordonată rezultatului. „Nu putem spune (guvernului) ce să facă, dar pentru mine și pentru familii, găsirea avionului este importantă din mai multe motive”.

Până în prezent douăzeci de bucăți de resturi găsite pe coasta Oceanului Indian din Africa de Est – departe de zona de cercetare – au fost identificate cu o mai mare sau mai mică probabilitate ca aparținând avionului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri