Caută
Close this search box.

Cazul Serghei Skripal. Fostul spion rus a fost externat

Fostul spion rus Serghei Skripal, otrăvit cu agent neurotoxic a fost eliberat din spitalul Salisbury (sud-vestul Angliei), unde a fost tratat începând cu 4 martie, a declarat vineri Serviciul de Sănătate Publică, NHS, informerază AFP.

„Este o veste fantastică că Serghei Skripal se simte suficient de bine pentru a părăsi Spitalul din Salisbury”, a declarat directorul executiv al spitalului, Cara Charles-Barks, citată într-o declarație. Otrăvirea lui Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, a provocat o criză diplomatică gravă între Londra, susținută de aliații săi occidentali, și Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de otrăvirea ce a avut loc la începutul lunii martie, dar neagă cu fermitate orice implicare. Această criză a dus la cel mai mare val de expulzări ale diplomaților din istorie.

Serghei Skripal și fiica sa au fost găsiți inconștienți pe 4 martie pe o bancă din Salisbury, unde trăiește spionul de 66 de ani. Poliția britanică crede că cei doi au venit în contact cu otrava din casa lui Serghei, de unde fiica sa venise să-l viziteze din Rusia. Un total de nouă situri, inclusiv trei în centrul orașului, trebuiau decontaminate.

Pacienții, personalul și locuitorii din Salisbury au „avut dificultăți în acest incident”, a spus Charles-Barks, bucurându-se că cei trei oameni infectați au fost în stare să părăsească spitalul.

Iulia Skripal a fost externată pe 11 aprilie, în timp ce polițistul Nick Bailey, primul care a contribuit la salvarea lor, și care a fost, de asemenea, o victimă a agentului neurotoxic a fost eliberat mai devreme, pe 22 martie.

Fost colonel din Serviciul de Informații al Armatei Ruse, Serghei Skripal, a fost acuzat de „înaltă trădare” pentru vânzarea de informații către serviciile britanice de informații și condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, a fost obiectul unui schimb de prizonieri între Moscova, Londra și Washington și s-a stabilit în Anglia.

Londra acuză Rusia că l-a otrăvit cu un agent neurotoxic de tip sovietic numit Novitchok, pe care Moscova la negat ferm. Pe 12 aprilie, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat analiza britanică a identității otrăvii folosite, indicând faptul că produsul chimic a fost de o „puritate ridicată“.

Pentru echipa medicală tratarea celor trei victime ale otrăvirii a fost o „provocare uriașă și fără precedent“, s-a mai spus în declarația directorului Serviciului de Sănătate Publică, NHS. Recuperarea lui Serghei Skripal va avea loc „acum departe de spital”, într-un loc nespecificat.

Când a părăsit spitalul, Yulia Skripal a refuzat asistența consulară rusă, potrivit poliției britanice. Potrivit presei britanice, ea a fost dusă de autoritățile britanice într-un loc sigur. Acest lucru a provocat furia ambasadei ruse, care s-a revoltat pe Twitter susținând că este „ținută ostatică”.

„În interesul securității lui Serghei și a Iuliei, nu vom vorbi despre dispozitivele de siguranță sau securitate existente”, spune Scotland Yard într-o declarație publicată vineri. De asemenea, poliția subliniază că „aceasta este o investigație complexă, iar detectivii continuă să adune toate dovezile pentru a stabili faptele și circumstanțele acestui atac oribil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri