Caută
Close this search box.

Cei trei americani ținuți prizonieri în Coreea de Nord au fost eliberați

Președintele Donald Trump a anunțat miercuri că cei trei prizonieri americani din Coreea de Nord au fost eliberați și sunt în drum spre Statele Unite. Kim Hak-song, Tony Kim şi Kim Dong Chul, acuzaţi de activităţi împotriva statului, au fost încarceraţi în lagăre de muncă.

„Sunt bucuros să vă informez că Secretarul de Stat Mike Pompeo se întoarce din Coreea de Nord cu cei trei oameni grozavi, pe care toată lumea este nerăbdătoare să îi întâlnească. Se pare că starea lor de sănătate este foarte bună.”a scris Donald Trump pe Twitter.

El a adăugat că Mike Pompeo a avut o întâlnire bună cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în care s-a stabilit data si locul summit-ului dintre SUA si Coreea de Nord. Este cea de-a doua vizită a lui Pompeo în Phenian în ultimele două săptămâni, însă prima în calitate de secretar de stat.

„Secretarul de Stat Pompeo si oaspeții săi vor ateriza la baza Andrew Air Force la 2AM. Voi fi acolo pentru a-i întâmpina. Foarte palpitant!”, a mai adăugat Trump pe contul său de Twitter.
Kim Dong Chul, Kim Hak-song și Kim Sang Duk, cunoscut și drept Tony Kim, au fost reținuți în Coreea de Nord timp de mai multe luni.
În timp ce Kim Dong Chul s-a aflat în custodia nord coreenilor încă de când Trumop a fost ales președinte, ceilalți doi prizonieri au fost arestați primăvara trecută, după inaugurarea președintelui american, când tensiunile dintre SUA si Phenian au escaladat.

Tony Kim și Kim Hak-song, arestați în aprilie, respectiv mai 2017, au fost acuzați de „ostilități” împotriva regimului Kim Jong Un. Cei dou bărbați au lucrat la Universitatea de Științe și Tehnologie din Phenian, singura universitate privată din capitala nord-coreeană.

Membrii familiei celor doi profesori au spus că aceștia sunt nevinovați. La scurt timp după ce Kim Hak-song a fost reținut, soția sa a declarat într-un interviu acordat CNN că soțul ei este expert în agricultură și că îi învață pe nord-coreeni cum să cultive orezul, încercând să-i ajute să se hrănească singuri.

Kim Dong Chul, un sud-coreean născut cetățean american, a fost condamnat la zece ani de închisoare penru spionaj. 

Kim Dong Chul a fost arestat în 2015 pentru spionaj în numele Coreei de Sud, după cum a declarat într-un interviu pentru CNN în ianuarie 2016. Interviul a fost efectuat în prezența oficialilor nord-coreeni, motiv pentru care presa a considerat că afirmațiile lui Kim au fost făcute sub presiune.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri