Protestatarii din judeţele Moldovei, plecaţi cu maşinile în coloană de la Iaşi, pentru a veni la Bucureşti ca să ceară construcţia de autostrăzi, au ajuns în Capitală sâmbătă seară. Ei au reclamat faptul că nu sunt lăsaţi să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei.

UPDATE: După negocieri cu jandarmii, timp de mai bine de o oră și jumătate, manifestanții au fost lăsați să treacă cu mașinile în marș prin Piața Victoriei, în jurul orei 19.30, conform HotNews.

Protestatarii au reclamtat că nu sunt lăsaţi să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, după ce pe traseu, în judeţul Vrancea, tirurile nu au fost lăsate să îşi continue drumul spre Capitală, transmite News.ro.

Aproximativ o sută de maşini au ajuns în Capitală, însă au fost oprite de Poliţie şi Jandarmerie în apropiere de Piaţa Victoriei, unde iniţiatorii acţiunii intenţionau să protesteze.

„Ne-au fragmentat coloana”

”Au pus şi gardurile în Piaţa Victoriei, urgent. Am numărat opt maşini de poliţie, trei motociclete şi un camion cu jandarmi. Iniţial, am fost conduşi de poliţie prin Bucureşti, prima dată au fost binevoitori, apoi ne-au fragmentat coloana în patru-cinci bucăţi mici, dirijate în locuri diferite. Acum nu ştiu unde sunt colegii mei”, a declarat Dan Radu, unul dintre protestatari.


La rândul său, Mihaela Munteanu, reprezentant al uneia dintre asociaţiile care au iniţiat protestul, a spus că în cursul zilei autorităţile le-au transmis că nu este permis accesul în Piaţa Victoriei, întrucât în zonă are loc un alt protest, al taximetriştilor.

”Este incredibil ce se întâmplă. Am venit de la sute de kilometri distanţă, am protestat paşnic, nu au fost probleme pe traseu, niciun incident, iar aici vedem că ne mint. Vrem să ajungem în faţa Guvernului, dar nu suntem lăsaţi. În Piaţa Victoriei nu este nici un alt protest, ne-au blocat pur şi simplu accesul”, a afirmat Mihaela Munteanu, citat de News.ro.

Pe traseu, în zona Tişiţa, judeţul Vrancea, câteva zeci de tiruri nu au fost lăsate de către poliţie să-şi continue drumul spre Capitală.

Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat în tota peste 250 de autovehicule, dar unele maşini au însoţit coloana doar pe anumite porţiuni.

”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”

Acţiunea este organizată de două asociaţii civice – ”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”.

Organizatorii protestului afirmă că vor termene clare din partea Guvernului privind începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni-IaşI-Târgu Mureş) şi la autostrada A7 (Ploieşti-Suceava).

”Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă în Moldova, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte! Pentru Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în cinci ani”, precizează reprezentanţii celor două asociaţii, într-un comunicat de presă.

Totodată, organizatorii acestui eveniment solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru ”a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 şi A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România”.

”Evenimentul este unul exclusiv civic şi transmite revolta cetăţenilor faţă de minciunile şi incompetenţa din ultimii 11 ani ale guvernanţilor. Vrem urgent autostrăzi şi dezvoltare în Moldova, vrem un termen clar. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional”, mai precizează reprezentanţii celor două asociaţii civice.

192 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here