Caută
Close this search box.

Conferinta Crisia Farm: ”Rolul farmaciei cu laborator modern în personalizarea tratamentului pacientului”

La Hotelul Pullman din București, a avut loc conferința ”Rolul farmaciei cu laborator modern în personalizarea tratamentului pacientului”. În cadrul evenimentului găzduit de CRISIA FARM a fost lansată prima platformă online de preparate magistrale din România, dedicată exclusiv medicilor.

Cosmina Bengescu vorbind despre beneficiile retetelor magistrale

Prescripția magistrală reprezintă cel mai eficient și modern mod de îngrijire  personalizată a pacientului. Aceasta are rolul de a pune în acord diagnosticul medical cu nevoia de tratament individualizat.  Produsul de receptură, adresându-se unei nevoi punctuale, permite creșterea gradului de eficiență și reducerea efectelor adverse, comparativ cu anumite medicamente de serie largă. Totodată, în cazul multor preparate de receptură, nivelul prețurilor devine foarte atractiv, prin comparație cu o schemă de tratament obișnuită. În funcție de evoluția patologică a pacientului, recomandarea  unui preparat magistral de către medic permite farmacistului ajustarea substanțelor active încorporate.

Echipa Crisia Farm

CRISIA FARM – farmacie cu laborator, lansează o platformă unică în România, ca mediu informatic modern și rapid de comunicare specializată în formularea preparatelor magistrale, dedicată exclusiv medicilor prescriptori. Platforma online a fost gândită ca instrument de lucru profesionist și modern; în strânsă colaborare cu farmaciștii, medicii prescriptori stabilesc cea mai bună formă farmaceutică, concentrație de ingrediente active, calea de administrare, asocierile terapeutice și durata tratamentului. Prescripția magistrală  personalizată oferă multe beneficii, nu numai pentru pacienți, ci și pentru medic – prin specificitatea ei, crește calitatea și eficiența tratamentului oferit. Totodată, îmbunătățește conformitatea cu medicația ideală și este compliantă pentru pacient, adaptată vârstei și/sau unui eventual teren alergic al pacientului, element ce diminuează semnificativ posibilele efecte adverse.

Prescripția magistrală, soluția salvatoare pentru pacienți

“Preparatul magistral poate fi personalizat printr-o formă de dozare alternativă, o concentrație individualizată sau o terapie combinată. Compoziția de receptură, creata în laboratorul modern Crisia Farm, conform standardelor farmaceutice RBPF, oferă si o soluție în situația lipsei temporare a unor medicamente sau poate reprezenta o variantă eficientă în tratarea unor arii terapeutice noi. Cheia abordării conceptului este colaborarea strânsă medic – farmacist – pacient. Medicii prescriptori au un rol decisiv în stabilirea formulei optime de tratament farmaceutic personalizat al fiecarui pacient.” a precizat Cosmina Bengescu, farmacist  responsabil tehnici laborator și manager CRISIA FARM.

Dr.Oana Clătici – medic primar dermatologie

Dr. Oana Clătici, medic primar dermato-venerolog, a evidențiat importanța preparatelor magistrale în farmacia și medicina modernă: “CRISIA FARM  realizează în laboratorul propriu preparate magistrale individualizate în funcție de afecțiunea pacientului, la recomandarea medicului prescriptor. Conceptul este unic în Romania, iar performanța acestuia este validată de funcționarea cu succes în 60 de țări din întreaga lume”.

Dr. Gabriela Dincă, medic primar obstetrică-ginecologie a subliniat importanța tratamentului individualizat: “Medicina personalizată începe să câștige teren în specialitatea noastră. Accesul la tratamente eficiente, inovative înseamnă un câștig pentru pacienți și un prilej de mulțumire pentru noi, medicii”.

”Formulările magistrale personalizate reprezintă o necesitate. Știm cu toții că preparatele disponibile pe piață au limitări. Din păcate, în ultimii zece ani,  farmacia cu laborator a început să dispară, marea majoritate a farmaciilor care preparau fie s-au închis, fie și-au restrâns foarte mult activitatea. Pentru mulți pacienți, tratamentul personalizat este vital, preparatele magistrale topice sunt, de cele mai multe ori, superioare comparativ cu anumite produse standardizate”, a subliniat farmacist Amalia Apostol, director de dezvoltare laborator CRISIA FARM.

În cadrul conferinței, dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog, a vorbit despre rolul stilului de viață în îngrijirea pielii: „Îngrijirea pielii nu se rezumă doar la calitatea cremelor pe care le folosim. Trebuie să abordăm holistic întregul concept – să fim atenți la ce mâncăm, să nu fumăm, să nu ne expunem mult la soare. Pledez pentru un concept individualizat și personalizat.”

”Suntem onorați de încrederea pe care medicii o acordă preparatelor noastre. Combinațiile în laborator oferă soluții unice pentru fiecare pacient, oferind posibilitatea medicului și farmacistului de a crea un tratament dedicat, cu eficiență maximă”, a afirmat dna Daniela Nae, manager de proiecte internationale CRISIA FARM.

Imagine de la evenimetul organizat de Crisia Farm

În Europa, conceptul de îngrijire farmaceutică personalizata modernă a fost implementat pentru prima dată în Olanda, în anul 1990. Strategia de succes a acestei soluții este axată atât pe optimizarea, cât și pe inovarea asistenței farmaceutice personalizate, lărgind opțiunile terapeutice pentru medicii prescriptori și îmbunătățind calitatea vieții pacienților. Investițiile în inovarea și dezvoltarea produselor au condus la răspândirea conceptului de combinare farmaceutică la nivel mondial, fiind activ până la acest moment în 34 de țări din Europa, în total peste 60 de țări din întreaga lume.

CRISIA FARM implementează acest concept în România, ajungând să fie a 35 -a țară europeană în care atât medicii prescriptori cât și  pacienții se pot bucura de o lejeritate și o inovație în domeniul farmaceutic.

”Dematocosmetologie – cu profil farmaceutic”, autor Prof. univ.dr. Anca Dragomirescu

Conferința a marcat si lansarea volumului ”DERMATOCOSMETOLOGIE – cu profil farmaceutic”, autor Prof. univ.dr. Anca Dragomirescu.

Volumul  DERMATOCOSMETOLOGIE – cu profil farmaceutic  este un  valoros instrument de studiu pentru farmaciștii practicieni, dar și pentru medicii rezidenți  din domeniul esteticii, pentru studenții farmaciști și masteranzi. Nu în ultimul rând, toți specialiștii din vastul sector de beauty își pot găsi în acest tratat răspunsurile la întrebările și neclaritățile consumatorilor lor de servicii de frumusețe. Azi, cuvinte precum: ceramide, acid hialuronic, keratină, colagen, toxină botulinică ș.a. sunt pe buzele tuturor, de la simpli consumatori de produse, la comentatori acizi ai lumii mondene, jurnaliști și bloggeri. Fie că aspirăm la un standard ridicat de estetică personală – justificat în lumea actuală, grăbită și dispusă să judece totul pe bază de aparențe – fie că suntem profesioniști ai domeniilor de sănătate–frumusețe, această terminologie ne este intrată ireversibil în uz.

Actualmente, există extrem de mulți specialiști al căror efort concură la definitivarea produsui cosmetic de elită… de la biologul care propune un extract nou, la chimistul care inovează o moleculă activă, la farmacistul care prepară o formulare cosmetică eficientă și la medicul care prescrie personalizat și selectiv. În paralel cu munca celor loliali cercetării, numeroase produse fake pot invada piața de profil, ajutate să își facă loc în viețile noastre printr-o campanie de advertising riguros gândită. Pentru a “separa bobul de neghină”, într-o societate a consumismului ca cea pe care o trăim acum, este obligatoriu necesară cunoașterea în detaliu a componentelor active din cosmetice, a modulul lor real de acțiune, a concentrației optime și a țintelor lor celulare și tisulare. Cartea profesoarei dr. Anca Dragomirescu vine să răspundă exact acestui deziderat.

Prof. univ.dr. Anca Dragomirescu este cadru didactic la UMF Victor Babeș din Timișoara, unde conduce disciplina de Dermatofarmacie Cosmetologie. Este autoare a numeroase lucrări și tratate în domeniu și membru activ al Societății Române a Chimiștilor Cosmetologi. De aproximativ 10 ani, ea coordonează un program de studii universitare de master, țintit pe problema formulării produsului cosmetic. După o experiență de peste 20 de ani  la catedră, autoarea reușește să esențializeze în paginile prezentei cărți aspecte precum de histofizilogia pielii, agingul cutanat, funcțiile de protecție ale pielii, secreția de sebum și intreracțiunile reglatoare ale organului cutanat. Teorii noi cum ar fi: pierderea telomerilor cromozomiali în precesul de îmbătrânire, coordonarea hormonală în activitatea sebocitului, implicația secreției sudorale în termoreglare ș.a. au scopul de a reface un puzzle al cunoștințelor noatre, în domeniul biologiei pielii.

Astfel, putem remarca faptul că asistăm la inițierea unei noi etape evolutive a farmaciei comunitare, grație conceptului inovator  CRISIA FARM.

Ecuația medic prescriptor – farmacist practician, având în centru ei pacientul și nevoile sale, își găsește o rezolvare eficientă prin implemetarea unor elemente contemporane:

  • platforma online – mediu informatic modern și rapid de comunicare specializată, dedicat medicilor
  • echipamente de laborator de ultimă generație – reducerea semnificativă a timpilor de producție, eficientizarea parametrilor calitativi ai produselor de receptură și a trasabilității specifice
  • studiul și cercetarea continuă privind dezvoltarea activității de preparare farmaceutică -prin adoptarea celor mai noi tehnici de lucru existente la nivel european, dar și prin deschiderea către lumea farmaceutică universitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri