Caută
Close this search box.

Coreea de Nord acuză declarațiile „prostești” ale lui Mike Pence și menține îndoiala privind summit-ul Trump-Kim

Un înalt oficial nord-coreean, Choe Son-hui, l-a acuzat pe vicepreședintele american Mike Pence de a fi „prost” și a avertizat despre posibila „confruntare nucleară” în cazul în care diplomația eșuează.

Choe Son-hui a menționat și despre îndoielile prezente privind summit-ul dintre Donald Trump și Kom Jong-un din 12 iunie la Singapore. Acesta a completat afirmând că Phenian-ul nu va „implora SUA pentru dialog” și nici nu va încerca să-i convingă să participe la discuții. În ultimele zile, ambele părți au avertizat că reuniunea Trump-Kim din 12 iunie ar putea fi amânată sau chiar oprită. Phenian-ul a afirmat că va reconsidera dacă va continua, în contextul în care SUA ar insista să se renunțe la armele nucleare unilateral.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că Nordul trebuia să îndeplinească condițiile pentru ca discuțiile să continue.

Interacțiuni SUA-Coreea de Nord

Choe Son-hui a fost implicată în mai multe interacțiuni diplomatice cu SUA în ultimul deceniu. Într-un articol transmis de agenția de știri de stat, KCNA, ea a spus că Mike Pence a făcut observații neobișnuite și imprudente în presă în ultimele zile, inclusiv comentariile sale conform cărora Coreea de Nord „se poate încheia ca Libia”. Ea l-a numit „manechin politic” pentru a compara Coreea de Nord cu Libia. „Ca persoană implicată în afacerile americane, nu pot suprima surpriza mea față de remarcile ignorante și prostești care izbucnesc din gura vicepreședintelui american”, a spus ea.

Choe Son-hui a spus că Phenianul nu a cerșit discuțiile și a avertizat: „Dacă SUA ne vor întâlni într-o sală de ședințe sau la un summit depinde în totalitate de decizia și comportamentul Statelor Unite”.

Consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, a înfuriat și el Coreea de Nord săptămâna trecută spunând că ar putea urma un „model din Libia” de denuclearizare. Reacția a venit imediat, ministrul adjunct de externe al Coreei de Nord, amenințând că va ieși din summit-ul Trump-Kim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri