Caută
Close this search box.

Critici dure: Ucraina acuzată pentru înscenarea asasinării lui Arkady Babchenko

Autoritățile din Ucraina au fost foarte criticate pentru înscenarea asasinării unui jurnalist disident rus la Kiev, Arkady Babchenko, informează BBC.

Un oficial din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că Ucraina a răspândit „informații false”. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a spus că a fost „o parte a unui război informativ”. Ucraina a declarat că a acționat pentru a elimina un complot rus împotriva lui Arkady Babchenko care ar fi avut drept scop asasinarea acestuia. Moscova a contraatacat afirmând că este o provocare.

Babchenko, un critic al Kremlinului, în vârstă de 41 de ani, a șocat mass-media internațională când a ajuns miercuri la o conferință de presă la Kiev – ziua după ce a fost raportat mort. Șeful serviciului de securitate al Ucrainei, Vasyl Hryțak, a declarat că a fost organizată o operațiune elaborată pentru a prinde agresorii plătiți de forțele ruse. Poliția a raportat că a făcut un arest.

Relațiile dintre Kiev și Moscova s-au tensionat de când Moscova a anexat Crimeea în 2014 și a fost acuzată de rebelii care susțin în secret conflictele sângeroase din estul Ucrainei.

Critici dure

Ucraina a fost acuzată de subminarea credibilității jurnaliștilor. Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-mediei, a declarat: „Deplângem decizia de a răspândi informații false despre viața unui jurnalist. Este datoria statului să furnizeze publicului informații corecte”.

„Reporterii Fără Frontiere își exprimă indignarea vădită în ceea ce privește învățarea manipulării serviciului secret ucrainean efectuată ca parte a unui război informativ”, a declarat Christophe Deloire, șeful grupului.

„Este întotdeauna foarte periculos pentru state să se joace cu fapte și mai ales pe spatele jurnaliștilor”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a descris operațiunea ucraineană drept „o masqueradă” pentru „efectul propagandistic”.

Ideea acestei înscenări ar fi venit după ce Babchenko  ar fi fost informat cu o lună în urmă despre presupusul complot rus împotriva lui și a fost de acord să coopereze în operațiunea Ucrainei. Hryțak a afirmat că forțele ruse de securitate au recrutat un cetățean ucrainean în acest scop. El a spus că cetățeanul a abordat mai multe cunoștințe, oferind 30.000 de dolari pentru ucidere, una dintre aceste cunoștințe ar fi dezvăluit complotul serviciilor de securitate ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri