Caută
Close this search box.

Criza din Italia: Noi negocieri pentru crearea unui guvern

Noi negocieri sunt așteptate joi pentru a încerca să formeze un guvern italian, la aproape trei luni după alegerile parlamentare din 4 martie dominate de Mișcarea Cinci stele și Liga (extrema dreaptă), informează AFP.

Luigi Di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele, a propus miercuri un compromis pentru a revigora ideea unui guvern de unitate cu Liga, blocat câteva zile mai devreme de către președintele italian, Sergio Mattarella. Ulterior, președintele italian l-a însărcinat pe Carlo Cottarelli, fost înalt oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI), să formeze un guvern de tehnocrați în așteptarea noilor alegeri. Noul prim-ministru a înghețat la rândul său formarea unei echipe, pentru a acorda timp noilor negocieri.

În ciuda unei majorități parlamentare ideea unui guvern al Ligii și a Mișcării Cinci Stele a fost abandonată duminică seara după veto-ul dramatic al președintelui Mattarella pentru numirea lui Paolo Savona, un economist eurosceptic, la conducerea Ministerului Economiei și Finanțelor. Dar Di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele, a relansat ideea marți seară. Propunerea sa a fost privită cu reținere de șeful Ligii, Matteo Salvini. El a spus că este gata să reconstituie un guvern politic – spre deosebire de guvernul de tehnocrați pe care Cottarelli ar trebui să îl instruiască – dar numai cu programul comun și echipa chemată duminică de președinte. Pentru Matteo Salvini, doar echipa formată de Ligă și Mișcarea Cinci Stele, pe baza succesului lor în martie, este acceptabilă, eventual cu sprijinul Fratelli dʼItalia, micul partid de extremă dreaptă, condus de Giorgia Meloni. Altfel, Salvini asigură că nu va vinde „demnitatea sa pentru zece ministere„.

Compromis?

Miercuri seara, după o discuție discretă cu Mattarella la Palatul Quirinal, sediul președinției, Di Maio a propus o soluție de compromis. „Să găsim o persoană de aceeași mărime ca Paolo Savona pentru Ministerul Economiei și Finanțelor și Savona să rămână în guvern, dar într-o altă poziție”, a spus el pe Facebook. Potrivit surselor prezidențiale, Sergio Mattarella „studiază cu atenție această propunere”.

Între timp, Carlo Cottarelli susține cu înverșunare schimbul de păreri între Quirinal și Parlament. Potrivit surselor prezidențiale, compoziția guvernului tehnocrat al lui Cottarelli nu este o problemă, dar, deoarece nici unul dintre partidele majore nu intenționează în prezent să-i voteze încrederea, primul-ministru și Mattarella au decis să acorde timp negocierilor politice în desfășurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri