Anul acesta, au fost înregistrate multe cazuri de muşcături de căpuşe şi numărul lor va creşte începând din mai. Căpuşa poate părea unora o insectă banală, dar muşcătura acesteia îţi poate crea probleme de sănătate grave. Vezi cum s-o previi, dar şi cum să procedezi dacă observi o căpuşă pe piele!

Din simplu motiv că ele se hrănesc cu sângele omului sau chiar şi a animalelor, sărăcesc organismul de sânge, vitamine şi minerale. Saliva lor  conţine diferite substanţe toxice, anticoagulante determinând astfel  fenomene de anemie şi toxicoză.

Odată cu muşcătura, acestea transmit numeroşi agenţi patogeni precum virusuri, bacterii, paraziţi, producând astfel diferite boli, precum paralizia de căpuşe, encefalite, borelioza, babesioza. Acestea pot cauza dermatite sau reacţii alergice de diferite grade.

Aşa o extragi fără a te infecta! 

Dacă observi că o căpuşă a pătruns în piele, cel mai bine ar fi să te adresezi de urgenţă unui medic, pentru a o înlătura fără risc de infectare. Pentru a le îndepărta, mai ales dacă nu au intrat mult sub piele, este bine să ai la tine o pensetă cu un vârf fin şi subţire, mănuşi şi un sul de hârtie. Încearcă să prinzi căpuşa cât mai aproape de gura ei, adică de partea care se află în piele. Corpul ei va rămâne întotdeauna la suprafaţa pielii tale în faza incipientă. Dacă o prinzi de burta ei care va fi plină cu sânge rişti să se spargă sau să împingi fluidul infectat din căpusă direct în pielea ta. Nu încerca să o învârţi pentru a o extrage, există riscul să rămână parţi din ea sub pielea ta. Trage-o uşor afară şi apoi depozitează-o într-un recipient ermetic eventual la congelator în cazul în care ai nevoie ulterior de investigaţii. Odată îndepărtată, spală zona muşcată cu multă apă caldă şi săpun şi mergi de urgenţă la un medic specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =