Coreea de Nord a acceptat o listă de reporteri din Coreea de Sud pentru a vizita situl lor de testare nucleară după un război de lungă durată cu Seul-ul, a declarat miercuri ministrul unificării din Coreea de Sud, informează Reuters.

Coreea de Nord a invitat o serie de reprezentanți ai mass-mediei internaționale să asiste la dezmembrarea sitului de testare Punggye-ri pentru a-și susține promisiunea de a întrerupe testele nucleare. Cu toate acestea, a refuzat să ia reporteri din Coreea de Sud după ce a declanșat discuții inter-coreene planificate în semn de protest împotriva exercițiilor aviatice SUA – Coreea de Sud.

Invitația de a asista la dezmembrarea sitului Punggye-ri a fost văzută ca un indiciu că oferta neașteptată a Coreei de Nord de a-și încheia testele nucleare a avut loc în ciuda incertitudinii diplomatice reînnoite. Reporteri de la posturile de știri din alte țări au sosit marți în orașul portuar nord-coreean Wonsan, unde așteaptă să fie îndrumați la locul de testare al evenimentului, stabilit între miercuri și vineri, 23-25 mai. Cu toate acestea, jurnaliștii sud-coreeni s-au întors acasă peste noapte după ce nu au obținut o viză pentru Phenian.

Ministrul unificării a salutat decizia Phenianului de a accepta miercuri cei opt reporteri sud-coreeni, declarând că vor zbura direct la Wonsan la amiază dintr-o bază aeriană de la sud de Seul, folosind un avion de transport guvernamental. „Sperăm pentru o realizare timpurie a denuclearizării complete a peninsulei coreene prin dialogul Coreea de Nord-SUA. Summit-ul și dialogul de la diferite nivele, începând cu eliminarea sitului de testare nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului unificării, Baik Tae-hyun.

Phenianul își îndeplinește promisiunile sale legate de denuclearizare prin distrugerea acestui sit de testare nucleară. Aceste acțiuni par să fie pași siguri spre summit-ul din 12 iunie în ciuda afirmațiilor de ieri a lui Donald Trump de la Casa Albă prin care își declara suspiciunile privind întârzierea acestui eveniment istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =