Caută
Close this search box.

Dorneanu, preşedintele CCR, a plecat în Rusia, în pofida faptului că MAE i-a recomandat să nu facă deplasarea

valer Dorneanu

Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale, a plecat în în Rusia, la aniversarea a 25 de ani de la înființare și a Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg, chiar dacă Ministerul de Externe de la Bucureşti i-a recomandat să nu facă deplasarea.

Vizita controversată a lui Dorneanu în Rusia, la Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Peresburg, are loc într-un context extrem de sensibil pentru România, deciziile CCR din perioada următoare fiind cruciale pentru stabilitatea politică şi a sistemului de justiţie.

„Vizita în Rusia are loc la invitația Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare și a Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg”, a declarat Dorneanu, conform Digi24.

Acesta a mai folosit ca argument faptul că omologul său „a participat anul trecut la aniversarea similară a CCR„.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti i-a recomandat preşedintelui CCR să nu meargă în Rusia.

„Când s-a primit recomandarea MAE vizita era deja perfectată și biletele de avion cumpărate. După primirea acestei recomandări m-am consultat cu MAE și problemele au fost lămurite”, a precizat Dorneanu.

Însă, dup[ cum arată Digi24, problema nu ar fi fost rezolvată și nu a existat o poziție ulterioară care să contrazică recomandarea inițială.

Forumul Juridic Internaţional de la Sankt Peresburg, la care participă președintele CCR, este organizat cu sprijinul Ministerului Justiţiei din Rusia şi a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Puternice tensiuni pe scena politică

Deplasarea lui Valer Dorneanu în Rusia are loc într-o perioadă de maximă sensibilitate pe plan intern, în condiţiile în care de deciziile pe care CCR este aşteptată să se pronunţe în perioada următoare depinde stabilitatea întregului sistem de justiţie, contextul fiind totodată marcat de puternice tensiuni pe scena politică.

Astfel, în 30 mai Curtea Constituţională reia discuţiile pe sesizarea în care preşedintele Klaus Iohannis a fost reclamat de Guvern pentru că nu a revocat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce o astfel de propunere fusese înaintată Cotroceniului de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Tot pe masa CCR ajung, din nou, cele trei legi ale justiţiei, la sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis, la fel şi legea referendumului sau legile de aprobare a Programului de susţinere a crescătorilor de porci, respectiv Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Preledintele Iohannis a transmis la Curtea Constituţională nu mai puţin de 15 sesizări de la începutul anului şi până acum.

 

 

Un răspuns

  1. Oamenilor, nimeni din lume nu poate interzice unei entitati aflate la un nivel maxim (deasupra lor este doar cerul) sau sa poata limita dreptul acestei entitai de a lua decizii, nici chiar massmedia, negativ si profund afectata in ultima vreme.
    Toate statele europene intretin relatii, nu „bilaterale” cum sunt cele cu Romania ci bilateral aproape corecte in care dialogul incearca in mod real sa tina cont de interesele tuturor statelor.
    Cum credeti ca un stat care amplaseaza pe propriul teritoriu un asa zis scut de aparare, care poate fi utilizat pentru atac (cu toate tipurile de rachete, inclusiv neconvetionale) poate fi acceptat de vecina Rusia? Nu, pentru varii motive din care mentionez:
    1) Scutul nu are nici o legatura cu NATO ci este un avanpost indepartat al SUA pe teritoriul Romaniei, in coasta Rusiei;
    2) El, pe langa cel amplasat in Polonia si cel vizat pentru implementare in Asia, exprima pe de o parte dorinta (in continuare) hegemonica a Americii si de alta parte impotenta acestei entitati de a pastra „noua ordine” pe care economic si militar a pierdut-o.
    Nu are nici o legatura cu alianta UE in care ne aflam si se pune intrebarea: de partea cui suntem? De parte unui stat care, din punct de vedere economic a adus minus Romaniei iar din punct de vedere militar ne-a trecut la capitolul „cos de gunoi pentru marfuri militare expirate” sau „suorataxa de protectie” pentru decidenti?
    Sa ne amintim ca si Saddam si Gaddafi si compatriotul nostru sustinut de locotenetul lui Hillary au fost oamenii afiliati acestei entitati.
    Suntem in Europa si cred ca vom putea ramane doar cu inteligenta, cu respectarea interesului national, alaturi si nu impotriva intereselor altor state dar si cu o doza mai mare de patriotism.
    Noi suntem europeni asa ca nu va luati de presedintele CCR pentru ca a mers in Rusia, Rusia nu este dusmanul Romaniei, nu ne aflam nici in razboi si nici in conflict diplomatic sau economic cu Rusia, este dreptul fiecarui stat european sa aiba legaturi cu Rusia, nu numai cu America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri