Liviu Dragnea, liderul PSD, cel care conduce de fapt Guvernul, a spus recent, după o întâlnire cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: nu există niciun indiciu că România ar fi într-un prag de criză, că ar veni o criză sau că ar urma o instabilitate.

Tot recent, Dragnea afirma că “sub nicio formă” nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile PSD de creştere a veniturilor românilor. El a mai afirma că politicile guvernelor PSD/ALDE din ultimul an şi jumătate nu ar avea nicio legătură cu creşterea inflaţiei – de vina ar fi companiile cu capital străin care, atunci „când au văzut că veniturile romanilor cresc, au majorat preţurile„.

Însă iată, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) şi gaze naturale (10,19%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în aprilie faţă de decembrie, cu 3,9%.

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

185 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here