Caută
Close this search box.

După lavă și cutremure, în Hawaii ar putea urma ploaie acidă. Ce efecte aduce fenomenul

Coșmarul rezidenților insulei mari din Hawaii nu pare să ia sfârșit. După numeroasele cutremure și lava topită, locuitorii insulei se află sub o nouă amenințare: ploaia acidă, relatează CNN. Erupția vulcanului Kilauea din Hawaii, în urmă cu aproximativ o săptămână, a distrus cel puțin 35 de structuri, iar lava a acoperit echivalentul a peste 75 de terenuri de fotbal. Terenul insulei a suferit numeroase fisuri, mai ales după cutremurul de vineri cu magnitudinea 6.9 pe scara Richter.

Erupția vulcanului Kilauea, săptămâna trecută, a lăsat nu doar crăpături în teren și locuințe distruse ci și gaze toxice în atmosferă și niveluri periculoase de dioxid de sulf. Cum șansele de ploaie pe insula Big Island din Hawaii sunt destul de mari, joi și vineri, gazul periculos ar putea produce fenomenul cunoscut sub numele de ploaie acidă, potrivit meteorologului CNN Michael Guy.

Explicația este următoarea: dioxidul de sulf și alți poluanți emiși de vulcanul Kilauea reacționează cu oxigenul, umiditatea atmosferică și lumina soarelui, ceea ce produce smog și ploi acide, potrivit US Geological Survey. Astfel de picături se transformă în acid sulfuric și au proprietățile corozive ale acidului.

Cantitatea de ploaie acidă depinde de concentrația dioxidului de sulf din aer, susține meteorologul Michael Guy.

„Cu toate acestea, există o mare incertitudine în acest moment … cât de mare este riscul unei ploi acide în acest moment”, a spus Guy. „Vom știi cu mai mare certitudine în următoarele zile.” , a mai adăugat el.

Dacă efectele ploii acide asupra pielii sunt neclare, se știe însă că fenomenul daunează obiectelor metalice.

„Aceste picături de apă sub formă de ploi acide, dăunează plantelor și accelerează ruginirea obiectelor metalice cum ar fi mașinile, echipamentele industriale și agricole și componentele clădirilor” , susțin cei de la US Geological Survey.

Ploaia acidă poate afecta, de asemenea, sistemele de colectare a apelor pluviale, pe care locuitorii Hawaii le folosesc pentru apa potabilă.

„În 1988, 40% dintre localnicii foloseau apă de băut provenită din aceste sisteme amplasate în Kona și care a fost contaminată cu plumb adus de ploaia acidă”, relatează US Geological Survey. „Testele au confirmat că sângele unor locuitori ai acestor case a avut niveluri ridicate de plumb.” , mai adaugă aceștia.

Vulcanul Kilauea din insula Big Island, Hawaii, a erupt în urmă cu o săptămână, emanând numeroase gaze toxice.
Pe lângă ploaia acidă, dioxidul de sulf în combinație cu fumul emis de vulcan provoacă și o poluare a aerului cunoscută drept smog. Bătrânii, sugarii și cei care suferă de afecțiuni respiratorii și boli cardiovasculare sunt deosebit de vulnerabili la efectele gazelor toxice.
La concentrații mai mari, smogul poate provoca dureri de cap, iritații ale plămânilor și ochilor.
„Pentru persoanele cu astm bronșic și alte probleme respiratorii, efectele sunt mult mai grave, provocând o înăsprire a căilor respiratorii, lucru care îngreunează respirația”, au spus reprezentanții Universității din Hilo, Hawaii.
Pericolele persistă din cauza lavei și cutremurelor care au dus la formarea unor noi fisuri.
Două formațiuni vulcanice au izbucnit marți, ducând la noi ordine de evacuare pe colțul sud-estic al insule Big Island.
Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri