Ziarul spaniol eldiario.es a publicat pe 2 mai 2018 o scrisoare cu anagrama și sigiliul ETA datată din 16 aprilie anul curent prin care se anunța dizolvarea tuturor structurilor ETA și decizia de a încheia ciclul său istoric și funcția sa. Această scrisoare vine în completarea altor acțiuni pașnice ale organizației: 20 octombrie 2011 de încetare definitivă a activității teroriste și cea de la 8 aprilie 2017 privind dezarmarea parțială, moment în care ETA și-a cerut iertare și a recunoscut daunele provocate.

Scrisoarea se adresează diverselor organizații și agenții basce privind dizolvarea organizației. În același timp, chiar dacă s-a declarat dizolvarea organizației, Țara Bascilor rămâne în conflict cu Franța și Spania în scrisoare menționându-se argumentul că acest conflict a început nu cu ETA și nu se termină cu sfârșitul ei.

În următoarele zile va fi publicat un comunicat oficial și difuzare la sursele mass-media internaționale, probabil BBC.

ETA, abreviere pentru Euskadi Ta Askatasuna, este o organizație separatistă, numită de unii chiar teroristă, a fost înființată în 1959 cu scopul de a promova cultura bască dar treptat a devenit renumită pentru asasinate, atentate cu bombă și răpiri pe teritoriul Spaniei și Franței. Printre victimele ETA se numără peste 800 de persoane, conform AFP.com

142 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here