Caută
Close this search box.

„Farmecul discret al cinematografiei bucureștene”- Centenar la BIFF 2018

Festivalul Internațional de Film București, se va desfășura în perioada 11-16 iunie 2018 și va celebra ”100 de ani” de la Marea Unire, printr-o secțiune aniversară dedicată Centenarului. Aceasta va cuprinde expoziții de afișe, prezentări de filme cu tematica Primul Război Mondial și Marea Unire, dar și masa rotundă „Oamenii mari care au făcut România Mare”, eveniment care va aduna istorici, critici de teatru și film, reprezentanți ai societății civile.

Marți 12 iunie, istoricul Filip Lucian Iorga lansează la Institutul Francez din București, de la ora 17.00, cartea Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial și va discuta pe marginea unor filme care prezintă elitele românești, în cadrul unei dezbateri moderată de Ruxandra Săraru. Cartea oferă o perspectivă nouă în peisajul istoriografic românesc asupra unui eveniment istoric fundamental, care a modelat lumea, aşa cum o cunoaştem astăzi. Naraţiunea se concentrează pe destinele a numeroşi reprezentanţi ai elitelor sociale româneşti din preajma şi din timpul Primului Război Mondial. Folosind informaţii din peste 80 de răspunsuri scrise şi de interviuri înregistrate cu urmaşi ai familiilor „nobile şi notabile” româneşti, dar şi numeroase documente inedite din arhive private de familie (jurnale, memorii, fotografii), autorul construieşte o frescă amplă a familiilor care au dat României de început de secol XX cele mai importante personalităţi politice, militare şi culturale.

Miercuri 13 iunie, de la ora 17:00, jurnalistul Bogdan Ficeac şi cineastul Laurenţiu Damian vor prezenta filmul documentar „Războiul Regelui ” şi vor discuta despre 100 de ani de cinema românesc în diverse momente istorice. Dezbaterea, moderată de Ruxandra Săraru, va avea loc la sediul Institutului Cultural Român.

Joi 14 iunie, de la ora 17:00, tot la sediul Institutului Cultural Românjurnalistul Cristian Tudor Popescu şi scriitorul Stelian Tănase vor susţine un dialog despre „Filmul în regimurile totalitare – între divertisment şi propagandă”. Moderator Ruxandra Săraru. Proiecție de film.

În cadrul galei de închidere, Institutul Cultural Român va oferi marele Premiu BIFF 2018. Festivalul Internaţional de Film București este un festival competitiv care susţine diversitatea culturală în cadrul noului context european si internaţional, promovând cu precădere filme care nu intră în circuitul cinematografelor din Romănia.

Prezenţa publicului în cadrul ediţiilor precedente, sălile pline (studenţii au acces liber la toate proiecţiile) ṣi ecourile pozitive din presӑ, confirmӑ atȃt locul bine fixat al Festivalului Internaţional de Film BUCURESTI în peisajul festivalurilor de film autohtone, cȃt și identitatea sa aparte, bine conturatӑ, fiind un festival dedicat in primul rȃnd tinerilor. Unul din punctele de or te ṣi unicitate ale festivalului este dat de selecţia proiecţiilor, ce cuprinde filme care, cel mai iginalita adesea, nu ajung pe ecranele din Romȃnia.

Festivalul Internațional de Film București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al Românie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri