Statele Unite ale Americii urmăresc „îndeaproape” iniţiativa Parlamentului de a prezenta un nou pachet de modificări în Justiţie, unele eventuale modificări putând afecta inclusiv colaborarea autorităţilor americane cu omologii români din acest domeniu, a declarat, marţi, ambasadorul SUA, Hans Klemm.

„În mod repetat, anul trecut în special, am prezentat foarte clar îngrijorările noastre referitor la primul pachet al Legilor Justiţiei, care trec prin diverse faze de analiză. Cred că decizia preşedintelui de a trimite legile la Comisia de la Veneţia, pentru consultare la nivel internaţional, este una foarte bună”, a punctat Klemm, potrivit Agerpres.

Klemm a comentat direct și eliminarea probelor video. “Dacă este imposibil de luat în considerare monitorizarea video, acest lucru ar restrânge eventual posibilităţile noastre de cooperare cu autorităţile române din domeniul Justiţiei”, a indicat diplomatul american.

În decembrie 2017, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a atras atenția, în Comisia specială în care se discută modificările la Codurile Penal și de Procedură Penală că România se întoarce cu câteva zeci de ani în urmă din cauza faptului “că nu mai putem urmări traseul unui potențial terorist”. Horodniceanu s-a referit în mod special la amendamentul prin care se elimină utilizarea camerelor stradale de luat vederi ca mijloace de probă. Șeful DIICOT a pus aceste modificări în antiteză cu mijloacele de probă utilizate de alte state, ca Israel, Statele Unite sau China, despre care a spus că sunt cu câteva zeci de ani înaintea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =