Președintele Klaus Iohannis susţine că nu a fost consultat cu privire la blocarea declarației UE privind mutarea ambasadelor din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, blocată de România.

România a blocat respectiva declaraţie alături de Cehia și Ungaria.

Iohannis susţine că îl va chema la discuţii pe Teodor Meleșcanu, ministrul de Exterene.

MAE a dat azi un comunicat legat de de faptul că România, Cehia și Ungaria au blocat adoptarea unei declarații comune, în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, referitoare la Israel și mutarea ambasadelor la Ierusalim.

Iniţial, The Times of Israel a relatat în ediţia sa online, citând postul israelian de televiziune Channel 10, faptul că România, Cehia şi Ungaria au ajutat vineri Israelul să blocheze o declaraţie comună a Uniunii Europene de condamnare a relocării de către SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.

În opinia lui Iohannis, PSD face politică externă după ureche și riscă să scoată România din UE, a spus șeful statului.

„Iată un nou exemplu că PSD guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, acești pesediști, de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut și salarizarea după ureche. Și iese prost”, a spus Iohannis, conform Digi24.

„Prin blocarea unei declarații, iată că, dintr-o dată, România este readusă la marginea Uniunii împreună cu țări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esență mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesediști că românii sunt proeuropeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene care vin pe linia PSD, pe linia unei guvernări contraperformante, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa.

Așa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD, printr-o guvernare după ureche, să ia din ce în ce mai des decizii care – eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului și nu de la nivelul Guvernului – să ne aducă în marginea Europei. Românii își doresc să fie parte din nucleul Europei”, a adăugat președintele.

„Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu”

Iohannis a adăugat că îl va chema pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

„Să-mi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat”, a spus Iohannis.

El a adăugat că nu s-a făcut niciun pas în nicio direcție în ceea ce privește o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct. Indiferent cine ce spune”, a precizat Iohannis.

Ministerul român de Externe confirmă că a blocat, alături de Ungaria și Cehia, adoptarea unei declarații comune, în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, referitoare la Israel și mutarea ambasadelor la Ierusalim. MAE face aceste precizări într-un comunicat de presă, la câteva ore după ce în presa israeliană apăruseră informații referitoare la blocarea unei declarații la nivel european cu privire la mutarea ambasadelor la Ierusalim.

 

1 COMENTARIU

  1. Cum nu poate să fie mutată ambasada fără acordul lui Iohannis? Conform cărei legi, musiu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 9 =