Caută
Close this search box.

Jurnalist rus, critic dur al Kremlinului, a fost împușcat mortal în Kiev

Un jurnalist rus proeminent și critic al președintelui Vladimir Putin a fost împușcat în Ucraina, unde a fugit în exil după o serie de amenințări, a declarat poliția marți, relatează Reuters.

Arkady Babchenko, în vârstă de 41 de ani, a murit din cauza rănilor primite într-o ambulanță, după ce soția sa l-a găsit însângerat în propria casă, a declarat poliția. Surse ale poliției au adăugat suspiciuni că asasinarea s-a datorat activităților profesionale ale lui Babchenko. „Prima versiune și cea mai probabilă este activitatea sa profesională”, a declarat șeful poliției din Kiev, Andriy Kryshchenko, într-un briefing de presă televizat, când a fost întrebat pe cine poliția suspectează în spatele crimei.

Babchenko, fost soldat în războiul din Cecenia, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți ai războiului rus, a părăsit patria sa temându-se pentru viața sa, după ce a criticat politica rusă în Ucraina și Siria. El a fost denunțat de politicieni pro-guvernamentali din Rusia cu privire la comentariile privind mass-media socială despre bombardarea rusească în Alep și despre caracterizarea Rusiei ca agresor față de Ucraina.

Soția lui Babchenko este într-o stare de șoc și poliția nu poate să vorbească cu ea. Autoritățile ucrainene au lansat un foto-robot al omului pe care îl bănuiește că este asasinul lui Babchenko, în jur de 40-45 de ani, cu barbă grizonantă și purtând o șapcă.

Cu doi ani în urmă, Pavel Sheremet, un jurnalist din Belarus, cunoscut pentru criticile sale privind conducerea țării sale de origine și prietenia sa cu liderul opoziției ruse Boris Nemtsov, a fost aruncat în aer într-o mașină capcană cu bombă în centrul Kievului.

„Regimul lui Putin se îndreaptă spre cei care nu pot fi rupți sau intimidați”, a scris pe Facebook Anton Gerashchenko, legiuitor ucrainean și consilier al ministrului de interne. „Babchenko a ieșit la magazin pentru a cumpăra ceva”, a spus Gerashchenko. „El a fost împușcat marți de cineva care îl aștepta pe scări, la intrarea în casa lui. A fost împușcat de câteva ori în spate. Astăzi, la Kiev, pe pragul apartamentului unde a trăit, fostul jurnalist rus Arkady Babchenko a fost împușcat și ucis, un adversar consistent al regimului Putin și un prieten al Ucrainei”. „Crimele sângeroase și impunitatea totală au devenit rutină pentru regimul de la Kiev. Solicităm ca autoritățile ucrainene să depună toate eforturile pentru a investiga cu promptitudine „, a declarat acesta pe Facebook.

Într-o declarație, ministerul rus de externe a declarat că jurnaliștii sunt uciși cu impunitate în Ucraina. Comisia de Investigații a Rusiei a declarat că a deschis un caz penal pentru moartea lui Babchenko.

Babchenko a luat parte la războiul din Cecenia ca soldat. Apoi a devenit reporter de război pentru mai multe ziare rusești. Pe 27 februarie anul trecut, el a scris pe Facebook că a părăsit Rusia. El a raportat că Rusia trimite contractori militari privați în Siria și căderea avionului Malaysia Airlines MH-17 în iulie 2014 în estul Ucrainei este responsabilitatea Moscovei, (pentru care și anchetatorii internaționali au făcut trimitere săptămâna trecută la responsabilitatea statului rus). Autoritățile ruse au refuzat din nou orice legătură cu doborârea avionului pe o zonă a Ucrainei deținută de forțe separatiste pro-ruse.

În ultima sa activitate pe Facebook, înainte de a fi ucis, Babchenko a reamintit un incident  de acum patru ani, când a fost chemat să zboare într-un elicopter militar ucrainean în regiunea Donbass a Ucrainei. Elicopterul a fost supraîncărcat și nu i sa permis să zboare. A fost doborât și 14 oameni la bord au fost uciși. „Am avut noroc. Se dovedește că este a doua zi de naștere”, a scris el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri