Caută
Close this search box.

Meleşcanu: Mutarea ambasadei din Israel ar putea afecta candidatura României la Consiliul de Securitate ONU. Precedentele relocări, prin decret prezidențial

meleşcanu

Audiat în Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, a spus că îşi asumă Memorandumul privind evaluarea mutării Ambasadei Românei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Tot Meleşcanu susţinea că o decizie de mutare a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea afecta candidatura României în 2019 pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

El a mai declarat că decidenţii politici vor hotărî în privinţa ambasadei României din Israel, iar dacă vor fi decizii diferite se poate ajunge la Curtea Constituţională.

“În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a afirmat Meleşcanu, citat de News.ro.

Meleşanu regretă

UPDATE: ”Regret foarte mult că la nivel public de comunicare această temă a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Pentru Memorandumul de lansare a analizei am cerut să fie clasificat la confidenţial tocmai pentru a evita o dezbatere pro şi contra, care nu se baza pe nimic decât pe nişte opţiuni personale”, a declarat Teodor Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că i-a trimis memorandumul preşedintelui Klaus Iohnnis pe 24 aprilie, după ce Guvernul l-a aprobat pe data de 19 aprilie.

Întrebat dacă este de părere că anunţul lui Liviu Dragnea potrivit mutarea Ambasadei a fost o eroare, Meleşcanu a spus: “Politicienii nu fac erori atunci când fac declaraţii. Ei doresc să comunice cu electoratul şi bineînţeles că, dacă dânsul a considerat să comunice cu cetăţenii, a făcut asta”.

Fostul premier Victor Ponta, membru al comisiei, l-a întrebat dacă va fi afectată candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU în 2019 de anunţul privind intenţia de a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Meleşcanu spune însă că o decizie de mutare a ambasadei la Ierusalim ar putea afecta candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU.

”În legătură cu candidatura noastră la Consiliul de Securitate este unul dintre elementele de analiză. Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe şi musulmane cu care avem încheiate înţelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate. Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcţie sau alta”, a răspuns ministrul de Externe.

El a subliniat că deocamdată este declanşat un proces de evaluare a oportunităţii unei decizii de mutare a ambasadei şi nu a dorit să comenteze declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a declanşat dezbaterea publică pe acest subiect şi care a vorbit iniţial despre o decizie asumată. Meleşcanu a spus doar că orice om politic trebuie să îşi asume declaraţiile pe care le face.

El a spus că este vorba despre aprobarea Guvernului doar pentru efectuarea unei analize, în care sunt implicate toate ambasadele României, în special cele din Orientul Mijlociu şi din lumea arabă.

„Nu este un document secret”

Meleşcanu a precizat că vineri va avea loc o consultare cu statele membre UE pe acest subiect, iar cu SUA încă nu s-a reuşit stabilirea unei întâlniri în care să se discute această chestiune.

”Nu este un document secret, scrie pe el că are informaţii care nu sunt publice, deci s-a discutat la confidenţiale”, a precizat ministrul de Externe despre caracterului memorandumului.

Teodor Meleşcanu a spus că, deşi nu l-a semnat, pentru că era în vizită în Libia, este asumat de el şi este o iniţiativă MAE.

Potrivit ziare.com, Meleşcanu a fost silit să admită că precedentele relocări de ambasadă au fost făcute prin decret prezidențial, acesta dând ca exemple mutarea ambasadei din Nigeria și cea din Kazahstan. „Ambele schimbări de locație au dus și la schimbarea sediilor, fiind obligați să fie în orașul care este capitala țării și au fost facute prin decrete prezidentiale”.

El a menţionat că, urmare apobării a acestui memorandum, a avut o primă întâlnire ministerială cu mai multe segmente ale Guvernului şi a administraţiei române – cu ministrul Apărării, cu ministrul de Interne, cu SRI şi cu SIE, în care i-a rugat să le prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluţii, care sunt vulnerabilităţile.

“Am invitat şi instituţia presidenţială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul preşedintelui”, a precizat Meleşcanu.

Meleşcanu a fost audiat miercuri în ședința Comisiei de Externe a Senatului, la invitația liberalilor, pentru a oferi explicații despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Liberalii vor să afle cine își asumă Memorandumul adoptat de Executiv privind relocarea ambasadei României din Israel.

Un răspuns

  1. Meleșcanu a recunoscut? Ce?
    Că oricare ambasadă se poziționează în capitala statului gazdă?
    Dar care-i baza legală a unei poziționări ca urmare a unui decret prezidențial?
    Prin decret prezidențial, din mila Constituantei, se numește doar ambasadorul; restul personalului, incl a consulilor este numit de guvern.
    Intrebare întrebătoare:
    Dacă Iohannis îl numește ambasador în Israel pe Ludovic Orban, clovnul ăsta va sta în cur, pe stradă, la Tel-Aviv, nu se va duce la Ierusalim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri