Caută
Close this search box.

Norocosul Real și prăbușirea nedreaptă a Liverpool-ului: 3-1 în finala CL

Alfredo di Stefano, unul din cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor, ar fi zâmbit acum cu inconfundabila-i gropiță din bărbie, văzând acest al treilea trofeu consecutiv al Ligii Campionilor câștigat de fosta sa echipă, Real Madrid. Fără îndoială, don Alfredo, care ne-a părăsit cu 4 ani în urmă, s-ar fi bucurat să-și vadă Real-ul, din nou, atât de sus pe cerul Europei. Nu e puțin lucru. Însă el și colegii săi de generație, între care faimoșii Raymond Kopa, Francisco Gento (care încă mai trăiește), Ferenc Puskas sau brazilianul Didi, alături de care, la sfârșitul anilor 50, cucerea de 5 ori la rând Cupa Campionilor Europeni, ar fi putut paria în continuare că Real-ul lui Zinedine Zidane nu va reuși, totuși, să doboare fantasticul record de 5 ediții consecutiv câștigate. Cinci din 13 câte a adunat sîmbătă seara Real Madrid.

În finala Champions league (CL) a fost, așadar, Real Madrid – Liverpool 3-1 cu 0-0 la pauză, adică totul sau nimic în repriza secundă. Actualul Real al lui Ronaldo, Marcello, Sergio Ramos , Benzema și – desigur – Gareth Bale, omul meciului de la Kiev, are marele, uriașul merit de a îngenunchea din nou Europa fotbalistică, într-un sezon în care nu a strălucit deloc în Primera Division. Ba chiar a fost depășită la toate capitolele, inclusiv la meciurile directe, de eterna rivală, Barcelona lui Messi și Pique. Dar, ironia soartei, Real Madrid a făcut KO tocmai pe Liverpool, adică echipa care a eliminat AS Roma, care Roma tocmai ce o ”desființase” pe Barcelona în aceeași Champions League…

Dar fotbalul nu e matematică. Și nici logică.

Așa cum nu e logic nici faptul că Liverpool a rămas din minutul 30 fără cel mai bun om al său, egipteanul Mo Salah, jucătorul nr.1 al campionatului Angliei și cel mai prolific golgeter  din întraga istorie a Premier League. Asta nu e deloc puțin. Cu Salah în teren, dacă acesta nu ar fi fost faultat cu gânduri deloc curate de eternul ”chirurg” Sergio Ramos, ”cormoranii” ar fi arătat cu totul altfel în repriza secundă. Și poate că nici profund nefericitul portar german Loris Karius nu ar fi comis acele două gafe uriașe, între care prima, de-a dreptul monumentală și antologică, la golurile 2 și 3 ale madrilenilor, dacă l-ar fi avut pe Salah în fața sa, așa cum se întâmplă în Premier League.

Practic, istoria finalei de sâmbătă seara s-a scris în patru momente fundamentale:

  1. Accidentarea intenționată (dislocare de umăr) a lui Mo Salah de către Sergio Ramos, în min.30.
  2. Gafa fără precedent în istoria cupelor europene sau mondiale, a portarului insularilor, Karius, care aruncă mingea în gheata adversarului (Benzema, aflat la doar 2 metri), iar de acolo aceeași mingea zboară nestingherită în poarta Lui Liverpool ! Acest moment va rămâne în istoria sportulurilor de echipă și a fotbalului.
  3. ”Foarfeca” IDEALĂ, de kinogramă și în același timp de manual de fotbal, reușită de ”proscrisul” Gareth Bale la 1-1 (vezi foto), omul care a fost ținut mai mult pe banca madrilenă, în ciuda salariului său uriaș, din cauza orgoliului lui Cristiano Ronaldo și al altor câțiva colegi…
  4. Sentimentalismul neverosimil al antrenorului învinșilor, Jurgen Kloop, de după 0-1: nu l-a înlocuit pe portarul Karius, în ciuda evidentei sale prăbușiri psihice, permițându-i astfel să mai comită o gafă – e adevărat, ceva mai mică – la al doilea gol al aceluiași teribil Bale, care a închis tabela la 3-1 în favoarea Real-ului.

Cam atât. Liverpool nu era o echipă de bătut, sâmbătă seara, la Kiev. Cu condiția să aibă, totuși, un portar. Și cu încă o condiție: să fi jucat în teren cu Mo Salah 90 de minute, omul care a doborât aproape de unul singur Roma la ea acasă. Apropo: portarul Loris Karius a plâns în hohote, minute în șir, la vestiar, după meci, și se pare că se află în pragul depresiei.

Ca și în dubla cu Juventus, Real s-a răsfățat în brațele Fortunei. Dar Zeița Fortuna îi ajută pe cei curajoși. Audaces Fortuna Juvat. Iar Real a avut curajul să creadă permanent, întreg sezonul, în al treilea triumf consecutiv din CL și al patrulea din ultimele cinci ediții. Adică într-un adevărat miracol. Care s-ar putea transforma însă într-un adevărat dezastru dacă Ronaldo, vădit deranjat de intrarea în teren a rivalului său Bale, și mai ales (indirect) de răvășitoarele sale goluri ce vor rămâne în istorie, va face ceea ce a sugerat imediat după meci, adică va pleca de la Madrid ! Asta în condițiile în care eroul meciului, galezul Gareth Bale, va pleca oricum, pentru că a intrat în primul ”11” al ”galacticilor” de un număr ridicol de mic de ori.

Dar să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Oricum am lua-o, Real este stăpâna incontestabilă a Europei. Francezul de origine algeriană ”Zizou” Zidane este la al treilea trofeu consecutiv de Champions League, iar capriciosul Cristiano e primul om și fotbalist din toate timpurile care adună 5 succese în Liga (Cupa) Campionilor, chiar dacă în partida de pe Stadionul Olimpic din Kiev nu a fost decât un spectator al reușitelor colegului Bale.

De remarcat – fapt semnificativ pentru internaționalizarea fotbalului de azi – că niciunul din cei trei marcatori ai finalei nu are cetățenia țării în care se află echipa sa. Cu alte cuvinte, între autorii golurilor nu avem niciun spaniol la Real sau englez la Liverpool. Au înscris așadar, într-un meci pentru toate manualele de fotbal ale viitorului, francezul Benzema (min. 51) și galezul G. Bale (minutele 64 și 83) pentru Real Madrid, respectiv senegalezul Sadio Mane (min.55) pentru ghinionista Liverpool. (foto Gossipper)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri