Caută
Close this search box.

Organizarea summit-ului SUA – Coreea de Nord: Înalt oficial nord-coreean se întâlnește cu Mike Pompeo

Mâna dreaptă a liderului nord-coreean, Kim Yong-chol, s-a întâlnit cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, la New York pentru a discuta despre summit-ul istoric din 12 iunie de la Singapore dintre Donald Trump și Kim Jong-un, relatează BBC.

Generalul Kim Yong-chol a luat masa cu Mike Pompeo după ce a zburat din China, iar cei doi se vor reîntâlni joi. El este cel mai în vârstă nord-coreean ce vizitează SUA în aproape 20 de ani.

Președintele american, Donald Trump, a anulat anterior summit-ul din 12 iunie, însă ambele părți au făcut din nou eforturi pentru a-și menține poziția conform planului. Planificat pentru desfășurarea sa în Singapore, întâlnirea istorică va fi prima dintre liderii SUA și liderii nord-coreeni.

Miercuri seara, Mike Pompeo și generalul Kim au sosit separat la o clădire aproape de sediul ONU. Mai târziu, secretarul de stat american a scris: „Cină de lucru bună cu Kim Yong-chol în New York, în seara asta, friptură, porumb și brânză în meniu”.

Înainte de întâlnire, Mike Pompeo a prezentat poziția SUA. Coreea de Nord a respins anterior cu tărie declarațiile membrilor administrației Trump care au comparat denuclearizarea nord-coreeană cu Libia. Fostul lider libian, colonelul Gaddafi, a renunțat la programul său nuclear numai pentru ca acesta să fie ucis de rebelii sprijiniți de Occident câțiva ani mai târziu.

Alte discuții sunt planificate joi.

Discuții în jurul summit-ului

Choe Son-hui, ministrul de externe al Coreei de Nord, are un set de întâlniri cu Sung Kim, fost ambasador american în Coreea de Sud, la Panmunjom la granița dintre cele două state din peninsula Coreea. Aceste discuții au continuat de duminică cu câteva pauze lungi. Cei doi diplomați s-au confruntat reciproc înainte de negocierile anterioare privind denuclearizarea.

În Singapore, o echipă americană condusă de Joe Hagin se presupune că se întâlnește cu Kim Chang-son, șeful de personal de facto al liderului nord-coreean, pentru a vorbi despre logistică. Iar Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a sosit la Phenian pentru discuții. El a spus presei ruse că dorește să înțeleagă poziția Coreei de Nord. Ministrul rus de externe, Lavrov, a vorbit, de asemenea, domnului Pompeo, pentru prima dată miercuri, prin telefon.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a confirmat că liderii SUA și a Coreei de Nord sunt încă planificați să se întâlnească luna viitoare. „După cum spune președintele, dacă se va întâmpla, vom fi cu siguranță pregătiți”, a spus ea.

Aceste ultime discuții reprezintă ultimii pași spre summit-ul din 12 iunie, care mai mult ca sigur va avea loc. Generalul Kim Yong-chol este un negociator nuclear condimentat și un ajutor de încredere pentru Kim Jong-un. El ar avea autoritatea de a oferi detalii despre ceea ce poate și nu poate pune Phenian la masă atunci când vine vorba de negocierile privind dezmembrarea armelor sale nucleare. Faptul că un astfel de ofițer nord-coreean de nivel înalt a venit în Statele Unite pentru a încerca să pună lucrurile în ordine arată cât de mult și ambii lideri doresc ca summit-ul să continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri