Caută
Close this search box.

Orientul Mijlociu: Raiduri israeliene și focuri palestiniene, cea mai gravă confruntare din 2014

Armata israeliană a lovit marți zeci de ținte în Fâșia Gaza, în represalii într-un foc greu de rachete și obuze, provocând cea mai gravă confruntare dintre Israel și grupurile armate palestiniene de la războiul din 2014, informează AFP.

Trei soldați israelieni au fost răniți și au fost evacuați, a spus armata. Nu au fost raportate pierderi de partea palestiniană în acest nou conflict încărcat de tensiuni după săptămâni de violență de-a lungul graniței dintre Israel și Fâșia Gaza. Noul val de violențe ridică spectrul unui nou conflict în enclava dintre Israel, Egipt și Marea Mediterană, care a experimentat din 2008 trei războaie între Israel, pe de o parte, mișcarea islamistă Hamas și aliații săi, inclusiv Islamul Jihad, de altă parte.

Statele Unite, aliații Israelului, au denunțat focul palestinian „împotriva instalațiilor civile” și au cerut o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate care va avea loc miercuri de către misiunea SUA la ONU. Între timp, Rusia și-a exprimat „îngrijorarea profundă” și a cerut „ambelor părți să spargă cercul vicios al confruntării distructive”.

Armatele Hamas și Jihadul Islamic au emis o declarație comună de a-și revendica răspunderea pentru împușcăturile împotriva Israelului, un răspuns, potrivit lor, atacurilor israeliene asupra pozițiilor lor în Gaza. Aceste „crime nu pot fi tolerate în nici un fel”, scriu ei, declarând că „toate opțiunile sunt deschise”.

Teritoriul israelian a fost lovit de „cel mai mare baraj de foc mortar și rachetă” în cursul zilei de marți din 2014, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Lt. Col. Jonathan Conricus. Sistemul de apărare antiaeriană „Iron Dome” a interceptat aproximativ 25 de proiectile, a spus el. În represalii, Israelul a adus „cel mai important răspuns după 2014”, aviația și artileria acestuia lovind mai mult de 35 de posturi în enclavă.

Potrivit unei declarații militare, aproximativ 70 de rachete și obuze au fost trase din Gaza, dintre care unele „au fost identificate ca făcute de Iran”. Iranul sprijină mișcările palestiniene considerând Israelul drept un inamic legiuitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri