Caută
Close this search box.

Pericol Ebola. Focarul bolii amenință să se extindă tot mai mult

Focarul Ebola din Republica Democrată Congo s-a răspândit din mediul rural în cel urban, provocând temeri că boala va fi din ce în ce mai dificil de controlat.

Ministrul sănătății, Oly Ilunga Kalenga, a confirmat un caz în Mbandaka (situat în partea de nord-vest a țării și la granița cu Republica Congo), un oraș cu o populație unui milion de locuitori și la aproximativ 130 de kilometri de zona unde au fost confirmate primele cazuri la începutul acestei luni. De asemenea, orașul Mbandaka este un important centru de transport cu rute către capitala Kinshasa.

În prezent, 42 de persoane au fost infectate, iar 23 de persoane deja au murit. Cazurile confirmate, probabile și suspectate de Ebola au fost înregistrate în trei zone de sănătate ale provinciei Ecuator din Congo (provincie situată în vestul Republicii Democrate Congo), a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Peter Salama, de la OMS, a declarat că lucrătorii din domeniul sănătății au identificat 430 de persoane care ar fi putut avea contact cu boala și au încercat să urmărească mai mult de 4.000 de contacte cu pacienții de Ebola, care s-au răspândit în nord-vestul Congo.

Miercuri, mai mult de 4.000 de doze de vaccin experimental trimis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au sosit în țară, iar un alt lot așteptat în curând. Vaccinul de la firma farmaceutică Merck este fără licență, dar a fost eficace în studiile limitate în timpul focarului Ebola din Africa de Vest. Trebuie depozitat la o temperatură cuprinsă între -60 și -80 grade C. Dar condițiile de furnizare a energiei electrice în RD Congo sunt nesigure.

Mobilizarea pentru controlul bolii este foarte bine organizată la nivel mondial. Probleme mari se întâlnesc pe teren, logistica teritoriului unde s-a răspândit Ebola este greu accesibil dar se lucrează în continuare. Această atenție deosebită este cerută și de impactul bolii. Aproximativ 11.300 de persoane au murit de Ebola în Guineea, Liberia și Sierra Leone între 2014 și 2016.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri