Caută
Close this search box.

PSD, şedinţă a BPN în care se discută organizarea mitingului de susţinere a lui Dăncilă, după ce Orban a depus plângere penală împotriva ei

Azi, şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD, unde ar urma să fie luată hotărârea organizării unui miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, după ce Ludovic Orban, liderul PNL, a depus o sesizare penală împotriva premierului.

Orban a acuzat-o pe Dănclă de uzurparea funcţiei, de prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, de înaltă trădare şi de divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, președintele partidului, au acuzat că în spatele plângerii penale s-ar afla preşedintele Klaus Iohannis, care practică şantajul pentru a prelua guvernarea.

Ce spune Tăriceanu

Şedinţa BPN al PSD este programată de la ora 11.00 la Parlament, iar liderii PSD ar urma să discute despre varianta organizării unui miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, transmite News.ro.

Preşedintele interimar al PSD Timiş, Călin Dobra, a declarat că pesediștii sunt pregătiţi ”inclusiv de a ieşi în stradă”, pentru a o susţine pe Viorica Dăncilă.

De altfel, liderii PSD din regiunea de vest au semnat, sâmbătă, la Timişoara, o rezoluţie prin care susţin actualul Guvern şi transmit conducerii naţionale a partidului că sunt pregătiţi să iasă în stradă pentru susţinerea prim-ministrului.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, la Parlament, că dacă PSD va organiza un miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, atunci membrii ALDE vor participa la această acţiune.

Reacția lui Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de trei ori demisia premierului Viorica Dăncilă, în ultimele săptămâni, iar joi liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva acesteia, acuzând-o de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea – care a fost declinată către DIICOT – îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Liviu Dragnea a susţinut că plângerea penală depusă de liderul PNL este ”o tentativă de lovitură de stat”, ”o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor care îl susţin de a bloca un Guvern” şi că orice persoană care susţine acest demers va fi complice la diferite infracţiuni.

Întrebat dacă în acest context ar mai putea avea o relaţie instituţională cu preşedintele Iohannis, Dragnea a răspuns: „Nu se poate avea niciun fel de relaţie cu Klaus Iohannis. Doreşte să fie şeful statului, şeful românilor, dar noi nu putem avea o relaţie cu cineva care se consideră tătucul acestei ţări. Nu a venit nimic din partea Cotroceniului, absolut nimic, cel puţin în acest an şi jumătate. Cu toate solicitările făcute de mine, domnul Tăriceanu, primul ministru, nu a fost niciun demers de a ne convoca la o discuţie aşezată despre priorităţile majore ale României”.

Întrebat despre eventuala suspendare a preşedintelui Iohannis, Liviu Dragnea a spus: „Mai important decât Klaus Iohannis este România şi stabilitatea acestei ţări. Dar asta nu înseamnă că vom sta cu mâinile încrucişate”.

Carmen Dan îl numește „slugă” pe Orban

De asemenea, filialele PSD au transmis mesaje de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, denunţând o „lovitură de stat„, o ”tentativa predictibilă de preluare abuzivă a puterii de stat” şi afirmând că este un scenariu care a mai avut loc în 2015, când premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a fost ”demis” din funcţie după ce şeful statului i-a cerut demisia de cinci ori.

După demersul lui Orban, miniştrii au transmis şi ei mesaje de susţinere a premierului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că premierului Viorica Dăncilă „i se fabrică o situaţie penală”, afirmând că Ludovic Orban este „o slugă”, iar Administraţia Prezidenţială „nu este ceea ce ar trebui să fie”. Întrebată dacă PSD ia în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis, Carmen Dan a spus că „este o decizie care se va lua în partid”.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus, duminică seară, la Antena3, că PSD se va apăra cu toate mijloacele pe care le are pentru a împiedica „o lovitură de stat în desfăşurare„, susţinând că partidul nu mai este în situaţia din 2015, când Victor Ponta s-a retras, de teamă. „Acum avem un premier care vrea să meargă înainte şi nu se sperie de această prostie”, a afirmat Vasilescu.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri