Caută
Close this search box.

Quim Torra: noul lider separatist ales al Cataloniei

Parlamentul Cataloniei a depus jurământ noului lider separatist, Quim Torra, care s-a angajat să continue lupta pentru independență față de Spania.

Deputații catalani l-au ales pe Quim Torra, în vârstă de 55 de ani, ca președinte. Desemnarea acestuia a fost foarte disputată, el câștigând într-o alegere foarte restrânsă cu 66 de voturi la 65. Votul a fost blocat timp de aproape cinci luni, dar rămâne neclar când Spania își va ridica conducerea directă asupra Cataloniei. Primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, este deschis pentru discuții cu Quim Torra.

Regiunea prosperă, Catalonia, se află sub conducerea directă a Madridului, deoarece separatiștii catalani au organizat un referendum în octombrie și au declarat independența unilaterală, mișcările declarate ilegale de către Spania.

Liderul separatist Carles Puigdemont și cinci dintre aliații săi au fugit din Spania în timpul represiunii și au rămas în exil auto-impus. Patru alte persoane se află în arest preventiv, iar alte 25 de persoane sunt supuse acuzațiilor de revoltă, șoc și corupție.

Adresându-se parlamentului luni, Quim Torra a spus că „Carles Puigdemont este președintele nostru”. El a spus că va „implementa mandatul său pe baza referendumului din octombrie”. El a spus că noul său guvern va „construi un stat independent sub forma unei republici”.

Liderul unionist, Ines Arrimadas, al partidului anti-independență Ciudadanos, la numit pe Quim Torra o simplă „marionetă pentru Puigdemont”. Charles Puigdemont la desemnat joi pe Quim Torra drept candidat în postul de președinte, într-un film din exilul său auto-impus în Berlin.

Quim Torra a lucrat ca director executiv al unei companii multinaționale de asigurări, înainte de a intra în politică prin aderarea la grupul de presiune al societății civile pro-independență Òmnium Cultural. De asemenea, a condus o editură, dedicată lucrărilor de publicare a literaturii catalane.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri