Caută
Close this search box.

Referendum istoric. Irlanda, aproape de liberalizarea avorturilor

A început numărătoarea celor 3,5 milioane de voturi exprimate în cadrul referendumului istoric din Irlanda cu privire la legalizarea avorturilor. Sondajele de opinie la ieșirea de la urne arată un vot copleșitor în favoarea liberalizării avorturilor, scrie Agerpres.

Votul de vineri pentru abrogarea interdicției de a face avort în Irlanda, țară tradițional catolică, se pare că va aproba o astfel de decizie cu o majoritate de două treimi. Un sondaj efectuat de către cotidianul Irish Times, pe un eșantion de 4.000 de respondenți, susține că tabăra „Pro” conduce cu 68%, față de cele 32 de procente care au fost ”contra”. Un alt sondaj de opinie, realizat de postul național de televiziune RTE, sugerează o victorie și mai mare, în care 69% dintre voturi sunt pro avort, iar 30% sunt contra. „Vă mulțumesc tuturor celor care au votat astăzi. Iată democrația în acțiune. Se pare că vom face istorie mâine”, a postat, pe rețeaua de socializare Tweeter, Primul Ministrul Leo Varadkar, care sprijină reforma.

În prezent, al optulea amendament al Constituției Irlandeze – care ar putea fi abrogat ca urmare a referendumului – recunoaște „dreptul la viață al celor nenăscuți” la fel ca și „dreptul egal la viață al mamei”. Cel de-al optulea amendament la Constituția Irlandei a intrat în vigoare ca urmare a unui referendum din 1983, când s-a aprobat interzicerea avorturilor. Oricine încheie o sarcină în Irlanda riscă o condamnare la 14 ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri