Caută
Close this search box.

Salvarea Acordului Nuclear: Franța, Germania și Regatul Unit se vor întâlni la Bruxelles cu Iranul

Diplomații europeni încearcă să salveze Acordul Nuclear cu Iranul. Astfel, șeful diplomației europene, Federica Mogherini, va primi, marți, miniștrii de externe ai Germaniei, Franței și Regatului Unit, care vor fi apoi alături de omologul lor iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat Serviciul European de Acțiune Externă.

Aceste întâlniri vor avea loc la o săptămână după decizia președintelui american Donald Trump de a părăsi acordul nuclear cu Iranul, pe care europenii doresc să îl salveze luând inițiativa de partea lor. Discuțiile în această direcție au început miercuri printr-o serie de discuții pentru a convinge Iranul să nu se retragă din Acordul asupra programului său nuclear ca răspuns la retragerea Statelor Unite. În ultima săptămână au fost o serie de declarații de la Londra, Paris și Berlin care au subliniat sprijinul reciproc și sprijinul deplin de a salva acest Acord Nuclear.

Federica Mogherini a declarat că UE este „hotărâtă să păstreze” acordul nuclear iranian care este considerat „una dintre cele mai de succes realizări ale diplomației”. Planul comun de acțiune (JCPOA, denumirea oficială a acordului nuclear iranian) „își îndeplinește scopul de a se asigura că Iranul nu dezvoltă arme nucleare”, a declarat Mogherini după anunțul lui Donald Trump.

China și Rusia, celelalte două semnatare ale acordului, și-au reiterat angajamentul.

Textul încheiat în 2015 vizează facilitarea comerțului cu Iranul și relansarea economiei sale, ridicarea sancțiunilor internaționale grele în schimbul unui angajament al Teheranului de a-și limita activitățile nucleare și de a nu căuta niciodată bomba atomică .

Sursa AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri