O relaţie de maximă tensiune s-a instalat între două personaje politice care păreau total lipsite de apetit războinic: Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut în mod public faptul că între el şi prim-ministrul Viorica Dăncilă nu mai poate exista o colaborare în momentul în care a ieşit în conferinţă de presă vineri şi a anunţat că nu mai sprijină actualul Guvern. „Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Aceasta nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României“, a fost anunţul sec al lui Iohannis, după ce Dăncilă îl anunţase că nu va veni la întrevederea programată pentru vineri dimineaţă. „Categoric nu voi demisiona. Aprecierile şi modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit“, a fost prima reacţie a Vioricăi Dăncilă după ce Iohannis i-a cerut demisia. Ulterior, în cursul unui interviu la România TV, şefa de la Palatul Victoriei a subliniat că ea va fi mai atentă mai degrabă la programul PSD, nu la solicitările preşedintelui, continuând tendinţa de a igora solicitările venite de la Cotroceni. „Categoric, pentru mine viaţa merge înainte şi duc mai departe implementarea programului de guvernare”, a afirmat Dăncilă, prim-ministru care a subliniat că nu pune la suflet faptul că liderii din Opoziţie şi o parte a societăţii civile o cataloghează „marionetă a lui Dragnea“. De altfel, în momentul de faţă, preşedintele nu are nicio pârghie constituţională pentru a forţa demisia prim-ministrului.

Schimbarea acesteia s-ar putea realiza doar prin trecerea unei moţiuni de cenzură în Parlament, fapt puţin probabil în condiţiile în care Opoziţia strânge cu greu aproape de 40% din voturile necesare, iar pentru a trece moţiunea sunt necesare 50% plus unul din voturi. O a doua variantă ar fi demisia de bunăvoie a Vioricăi Dăncilă, ori decizia PSD de a-i retrage încrederea şi de a o da jos tot prin moţiunea de cenzură, ceea ce e puţin probabil. Surse bine informate susţin că serviciile secrete au intrat în panică în momentul în care, timp de trei ore, premierul României nu i-a răspuns președintelui la telefon! Acel moment a fost o sfidare nu numai la adresa președintelui, dar și la adresa sistemului de siguranță națională. Acest incident i-a fost semnalat inclusiv preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, dar şi celorlalţi decidenţi din NATO. În aceste condiţii, e greu de crezut că Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea vor avea viaţă uşoară în continuare. Urmează o vară plină de mitinguri şi proteste!

1 COMENTARIU

  1. Un punct de vedere perfect valid si de mare gravitate…Este imposibil ca intre primii 5-6-7 personaje supreme ale unei tari sa nu existe „linii ” telefonice cu marker, adica stii precis ca suna seful statului( sa zicem) si poate fi o problema de maxima siguranta nationala, iar tu -ca asa ai chef- raspunzi dupa 3 ore… Chiar daca iohanis reuseste sa o inlature, el insusi ramane un tradator daca nu o actioneaza in judecata, este ca si in cazul lui ponta cand a plecat din tara(la Dubai), doar pentru ca s-a simtit insultat( de populatie) la votare si a actionat ca un tzanc, asa si aceasta submediocritate , este deja un RISC NATIONAL ca inca mai este in functie… Daca mamelucul Sibiului doarme pe el, serviciile secrete ar trebui sa intervina …Nu cred ca aceasta situatie face obiectul atributiilor Laurei K., dar -banuiesc- ca A.Lazar ar trebui sa fie obligat sa intervina…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here