Caută
Close this search box.

Soldații americani detașați în Coreea de Sud devin subiect de discuție

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a exclus posibilitatea plecării soldaților americani în eventualitatea unei păci dintre Seul și Phenian, relatează AFP.

Prezența celor aproximativ 29.000 de soldați americani reprezintă o asigurare a păcii în peninsula Coreea ținând cont că cele două state sunt încă teoretic în război, în 1953 fiind încheiat doar un armistițiu care apus capăt războiului declanșat în 1950.

Clarificarea acestui subiect a venit în contextul întâlnirii istorice dintre Moon Ja-in și Kim Jong-un pe 27 aprilie dar și al unui articol din ziarul „Foreign Affairs” semnat de consilierul președintelui sud-coreean, Moon Cung-in. În acel articol consilierul semnala că va fi greu de justificat menținerea forțelor americane în Coreea de Sud. Președintele Moon Jae-in a specificat că prezența forțelor americane reprezintă o alianță strict între Coreea de Sud și SUA și nu are legătură cu tratatul de pace. De asemenea, purtătorul de cuvânt a lui Moon Jae-in a cerut consilierului Moon Cung-in să nu provoace confuzie prin declarațiile pe care le face.

Acest subiect ar putea reprezenta o problemă sensibilă ținând cont de faptul că în trecut Phenianul a condiționat încetarea testelor nucleare cu plecarea soldaților americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri