Gruparea teroristă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul cu cuţit, comis aseară la Paris de un individ care a fost împușcat de polițiștii francezi.

„Autorul acestui atac cu cuţitul la Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei” internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria, a declarat o „sursă din cadrul serviciilor de securitate” pentru Amaq, agenţia de presă a SI.

UPDATE Bărbatul care este autorul atacului de la Paris s-a născut în Cecenia, în 1997, conform presei franceze, care citează surse judiciar, iar părinţii săi sunt interogaţi de poliţie.

Informația legată de revendicarea SI a fost difuzată de centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE Intelligence Group, transmite AFP, preluatî de Agerpres.

Individul care a ucis sâmbătă un trecător şi a rănit alte patru persoane în capitala Franţei, înainte de a fi împuşcat, a strigat „Allah Akbar” (Allah e mare) în cursul atacului său cu cuţitul, potrivit martorilor, a anunţat procurorul Parisului, François Molins, care a sesizat secţia antiteroristă a parchetului, relatează AFP.

„În acest stadiu şi pe baza unor mărturii că agresorul a strigat „Allah Akbar” atacând trecătorii cu cuţitul, şi ţinând cont de modul de operare, am sesizat secţia antiteroristă a parchetului din Paris”, a declarat François Molins în faţa presei, în cartierul Operei.

Ancheta este desfăşurată sub calificările de „asasinat” şi „tentativă de asasinat asupra persoanelor care deţin autoritate publică„, „în legătură cu o acţiune teroristă„, a precizat el.

Ancheta a fost încredinţată în comun brigăzii criminale a poliţiei judiciare din Paris, direcţiei generale a securităţii interne (DGSI) şi subdirecţiei antiteroriste (Sdat), a adăugat procurorul.

Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns că Franţa plăteşte „încă o dată preţul sângelui”, însă a dat asigurări că nu va ceda „niciun centimetru duşmanilor libertăţii„.

Ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute „sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator. Gândurile mele se îndreaptă spre victimele acestui act odios”, a scris el pe Twitter.

 

Acest atac s-a produs în timp ce Franţa trăieşte sub o ameninţare teroristă constantă. Ultimul atac sângeros, la 23 martie, la Carcassonne şi Trčbes (sud), a ridicat la 245 numărul victimelor ucise în atentate comise pe teritoriul Franţei cu începere din 2015.

90 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =