Caută
Close this search box.

Tensiuni în Orientul Mijlociu. Iranul a atacat pozițiile israeliene din Platoul Golan

Tensiuni alarmante în Orientul Mijlociu. Armata israeliană declară că forțele iraniene au atacat pozițiile sale din Platoul Golan, granița dintre Israel și Siria, relatează BBC.

În dimineața zile de 10 mai au fost trase aproximativ 20 de rachete de gărzile revoluționare ale Iranului. Unele dintre acestea au fost interceptate. Sursele israeliene au adăugat că nu au existat victime.

Încă de la începutul acestei săptămâni, Israelul a declarat că a observat „activitatea neregulată” a forțelor iraniene din regiune. Urmare a acestor observații a fost plasarea trupelor israeliene pe Platoul Golan și declararea unei stări de alertă ridicate. De asemenea, guvernul israelian a îndemnat civilii din zonă să se adăpostească.

Tensiunile crescânde dintre Israel și Iran privind Siria și această acțiune directă a statului iranian a dus și la un răspuns energic al Israelului. Acesta a răspuns prompt prin atacul direct asupra unor poziții în Siria. Forțele de apărare ale Israelului declară că a vizat zeci de instalații iraniene în represaliile organizate. De asemenea, atacul Israelului a vizat în această noapte magazinele de arme, lansatoarele de rachete etc.

Agenția de știri siriană, Sana, a declarat că rachetele israeliene au fost împușcate în sudul orașului Homs, dar au raportat că au fost lovite un depozit de arme și o instalație de radare.

Ultima acțiune a Israelului a fost raportat marți la un avanpost militar la sud de capitala siriană Damasc. Sana a raportat că două rachete au fost doborâte în zona Kiswah și că doi civili au fost uciși într-o explozie. Contrar declaraților siriene, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare din Regatul Unit, a declarat că rachetele au lovit un depozit de arme iraniene, ucigând 15 luptători pro-guvernamentali. Opt membri ai Forței Revoluționare din Forțele Terestre și câțiva alți cetățeni non-sirieni au fost printre cei uciși, a spus acesta.

Israelul nu a comentat rapoartele, însă guvernul său a promis să oprească ceea ce consideră „înrădăcinarea” militară a Iranului în Siria.

Iranul este un aliat sirian și a desfășurat sute de trupe în țară. Mii de milițieni înarmați, instruiți și finanțați de Iran – în mare parte din mișcarea Hezbollah din Liban, dar și din Irak, Afganistan și Yemen – au luptat, de asemenea, alături de armata siriană.

Sursa: BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri