Caută
Close this search box.

Toader îi ceartă pe procurorii care denunță modificarea legilor justiție, acuzându-i că «nu cunosc legea»

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, îi ceartă pe procurorii Parchetului Judecătoriei Braşov, afirmand că aceștia nu cunosc legea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au cerut suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau a celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.

Printre altele, procurorii se arată indignați de propunerile legislative care plasează magistratul alături de clanuri mafiote.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov transmis, ieri, la finalul Adunării Generale a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român.

Toader mai invocă faptul că Comisia de la Veneția nu ar fi o structură a Uniunii Europene.

Ministrul afirmă că nu poate fi sesizată Comisia de la Veneţia asupra legislaţiei penale, „în lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, aşadar în lipsa unor proiecte” şi le transmite magistraţilor braşoveni că cunoaşterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare şi aplicare a acesteia.

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat recent un raport despre România în care îşi exprimă ”profunda îngrijorare” faţă de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justiţie adoptate de Parlamentul de la Bucureşti.

Chiar și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov trebuie să cunoască și să respecte legea!, scrie Tudorel Toader pa pagina sa de Facebook.

1.Cu privire la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov de ”suspendare a oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei”!

Precizări:

Constituția României prevede, prin art.147 alin.(4), faptul că deciziile CCR se publică în Monitorul Oficial al României și că, de la data publicării, acestea sunt obligatorii. Ca urmare, suspendarea deciziilor Curții Constituționale nu este permisă de actualul cadru constituțional.

2. Invocarea priorității dreptului Uniunii Europene, cu referire la cauzele Costa c. Enel(C-6/64), Kreil (C-285/98) şi Simmenthal (C-106/77), pentru a justifica cererea de ”suspendare” a deciziilor Curții Constituționale și ale altor autorități până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția !

Precizări:

Aceste cauze și principii nu au legătură cu avizul Comisiei de la Veneția pentru bunul motiv că această Comisie nu este o structură a Uniunii Europene. Este, așa cum chiar solicitanții menționează, organism consultativ al Consiliului Europei, organizație diferită, distinctă, de Uniunea Europeană.

3.Invocarea art.11 și art.20 din Constituţia României ca temei pentru a susține că ”recomandările GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român” și că acestea se aplică în mod prioritar față de legile interne !

Precizări:

Art.20 din Constituție privește tratatele internaționale în materia drepturilor omului și stabilește prioritatea acestora în caz de neconcordanță cu legile interne, cu excepția în care acestea conțin dispoziții mai favorabile.
Recomandările Greco nu sunt tratate internaționale privitoare la drepturile fundamentale.

4. Sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de modificare a legislaţiei penale şi suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ de către Comisia de la Veneţia !

Precizări:

În lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, așadar în lipsa unor”proiecte” cu ce anume să fie sesizată Comisia de la Veneția și ce să i se solicite?

5. Indignarea exprimată ”faţă de recentele propuneri legislative care plasează magistratul român pe acelaşi picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope”, prin faptul că se reglementează răspunderea acestora !

Precizări:

Potrivit Constituției, nimeni nu este mai presus de lege.

PS: Cunoașterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare și aplicare a acesteia!, conchide Toader.

Un răspuns

  1. Mizerabila goanga. Bubos, unsuros, putind a ticalosie. Bestie cu suflet de sluga, dar mai degraba fara asa ceva. Imbecil abject, nemernic, tembel si fudul. Ministru in criminalul guvern PSDist, pus acolo de stapanul lui Dracnu-hamster, al carui argat ticalos este. Individ de paie, cum e si nenorocita de pavian femela, premier cica. Exista in guvernul asta vreun om ? Ca de tot felul de exemplare din regnul animal e plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri