Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat că 400.000 de metri cubi de masă lemnoasă au fost transporturi ilegale anul trecut, precizând că datorită aplicaţiei “Inspectorul Pădurii” au scăzut foarte mult tăierile ilegale, informează Mediafax.

USR îl acuză pe Deneș, numit la Ministerul Pădurilor, că este un susținător al defrișărilor

10% transporturi ilegale

Ministrul Apelor şi Pădurilor a declarat, joi, la Timişoara, că în urma unor analize efectuate, s-a ajuns la concluzia că anul trecut au fost transportaţi ilegal aproximativ 400.000 de metri cubi de masă lemnoasă.

“Din analiza care s-a făcut anul trecut, din sesizările care au fost făcute de cetăţeni, a fost undeva la 10% într-adevăr transport ilegal de masă lemnoasă, aproximativ 400.000 de metri cubi anul trecut.

Acesta a fost transportul de masă lemnoasă ilegală identificată, controlată, verificată de către cei care sunt abilităţi să facă această verificare. Cele 18 milioane de metri cubi de masă lemnoasă aprobată pe baza posibilităţii pentru a fi exploatată pe an în România se transportă pe drum.

Media furtului, 22 mc pe vehicul

Că e o distanţă mai scurtă, că e o distanţă mai lungă, această cantitate se transportă pe drum şi atunci sigur sunt mii de autovehicule care transportă. Imaginaţi-vă că media este undeva la 22 de metri cubi cât se încarcă pe un autovehicul.

Sigur că impactul pe care îl are cetăţeanul când vede lemnul care este transportat pe drum creează o anumită percepţie. Noi, în cadrul ministerului, avem tot timpul grupuri de lucru, lucrăm împreună cu STS-ul pentru ca acest program (n.r. “Inspectorul Pădurii”) care funcţionează şi prin care s-au diminuat foarte mult tăierile ilegale să facem în aşa fel încât să fie la nivel optim”, a afirmat Ioan Deneş.

Cum funcţionează Inspectorul Pădurii

Ministrul Apelor şi Pădurilor a explicat şi cum funcţionează aplicaţia mobilă “Inspectorul Pădurii”, cetăţenii fiind încurajaţi să sune la 112 în cazul în care constată că un transport de lemne nu este înregistrat în program.

“Există un program care se numeşte Inspectorul Pădurii, care este public şi care se poate descărca de către fiecare cetăţean gratuit. În momentul în care din acel fond de pădure în care s-a făcut exploarea se transportă lemnul, poate afla foarte uşor dacă acel transport de masă lemnoasă este sau nu legal.

Este foarte uşor, este un program care se poate accesa de către orice cetăţean şi poate să vadă că masa lemnoasă respectivă are documente, este înregistrată şi unde este înregistrată.

Dacă nu este înregistrată, are formula de a suna la 112 şi cei de la 112 sunt obligaţi să facă verificarea urgentă a acelei sesizări care este făcută de către acel cetăţean”, a precizat Ioan Deneş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =