Se împlinește un an de la atentatul sinucigaș din Manchester, eveniment ce va fi marcat de o  ceremonie, un minut de reculegere și o seară muzicală. Atentatul, „un act de lașitate dezgustătoare“, care a ucis 22 de persoane, inclusiv copii, a avut loc la un concert al cântăreței Ariana Grande de acum un an, informează AFP.

Primul ministru britanic, Theresa May și prințul William vor participa la 13.00 GMT (15.00, ora României), la o ceremonie neconfesională alături de rudele victimelor, zeci de răniți și salvatori la Catedrala Manchester (din nord-vestul orașului). De asemenea, se va ține un minut de reculegere la nivel național în special în clădirile oficiale.

După celebrarea de marți prințul William se va întâlni în privat cu familiile îndoliate. Seara, peste 3.000 de cântăreți din coruri locale, inclusiv unul dintre supraviețuitorii bombardamentelor, se vor alătura publicului în Piața Albert, nu departe de sala de concerte unde a avut loc atentatul. La eveniment vor fi interpretate One Last Time de Ariana Grande, One Day Like This de Elbow, Never Forget de Take That și Donʼt Look Back in Anger de Oasis, o piesă a legendarei trupe din Manchester care a fost cântat de britanici ca imn de rezistență după atacul de acum un an.

Ariana Grande, în vârstă de 24 de ani, a declarat că se gândește la victimele atentatului „astăzi și în fiecare zi”, marți, într-un mesaj postat pe Twitter. „Vă iubesc cu toată ființa mea și vă trimit toată lumina și căldura în această zi dificilă”, a adăugat ea.

La 21.31 GMT exact (23.31, ora României), momentul în care Salman Abedi și-a dezlănțuit bomba, clopotele vor suna la Manchester.

În decembrie 2017, un raport independent către autoritățile britanice a estimat că bombardarea din Manchester ar fi putut fi evitată dacă s-ar fi întreprins investigații suplimentare împotriva autorului său, cunoscut de serviciile de informații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here