Caută
Close this search box.

Urmări secundare: Anularea summit-ului Trump-Kim amenință să aprofundeze ruptura dintre SUA și China

sua

Președintele american Donald Trump a luat o decizie neașteptată prin anularea summit-ului cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Pe lângă faptul că s-a ratat șansa istorică de a fi martorii unei întrevederi dintre liderii de la Washington și de la Phenian, această decizie amenință să afecteze în continuare relațiile dintre SUA și China, pe fondul unei dispute comerciale care s-a împletit cu presiunea Beijing-ului asupra Phenian-ului izolat, se relatează într-o analiză Reuters.

Statele Unite și China sunt, de asemenea, în relații îndoielnice și „ciudate” privind disputa din marea Chinei de Sud. Pentagonul a retras săptămâna aceasta o invitație pentru China de a participa la un exercițiu naval major în Hawaii, iar Beijing-ul a exercitat din nou presiuni asupra Taiwanului auto-guvernat, înarmat de Washington, dar revendicat de Beijing.

Trump a emis joi o scrisoare către Kim Jong-un, anunțând retragerea sa de la întâlnirea planificată din 12 iunie din Singapore, care ar fi fost prima între liderii celor două țări. Deși mass-media chineză de stat a cerut un angajament continuu între Washington și Phenian, mișcarea lui Trump ar putea marca o divizare între China și Statele Unite cu privire la modul de a trata cu Coreea de Nord și armele sale nucleare, au spus experții. Ea riscă, de asemenea, să adauge combustibil la tensiunea comercială, la doar câteva zile după ce China și Statele Unite s-au retras din pragul unui plin război comercial. „Cu siguranță, există oameni din SUA care vor să folosească acest lucru ca o scuză pentru eforturile lor de a împinge relația în direcția confruntării”, a declarat Jia Qingguo, decanul Școlii de Studii Internaționale de la Universitatea din Beijing, referindu-se la colapsul summit-ului Trump-Kim. „Acesta este unul dintre cele mai grele momente de la normalizarea relațiilor dintre cele două țări”, a adăugat el.

Ministerul de externe al Chinei a declarat vineri că guvernul va continua să încurajeze Statele Unite și Coreea de Nord să aibă discuții directe, descriind astfel de comunicare ca având un rol „de pivot” în denuclearizare. „Fiți siguri că China va continua, în felul ei, să încurajeze activitatea SUA – Coreea de Nord, pentru a promova reluarea procesului de dialog în peninsulă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Lu Kang, reporterilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri