Caută
Close this search box.

Venezuela expulzează diplomații SUA ca răspuns la sancțiuni

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a ordonat marți expulzarea a doi diplomați americani de top din Caracas ca răspuns la o nouă rundă de sancțiuni.

Sancțiunile vin drept o consecință a alegerilor prezidențiale din Venezuela pe larg condamnate de mass-media internațională, informează Reuters. Statele Unite, Uniunea Europeană și majoritatea statelor din America Latină au declarat că votul de duminică nu a respectat standardele democratice.

Nicolas Maduro, succesorul în vârstă de 55 de ani al lui Hugo Chavez, a câștigat realegerea cu ușurință, dar criticii au declarat că votul a fost plin de nereguli, de la oprirea din cursă electorală a doi rivali din opoziție până la refugiul altor candidați populari în rândul alegătorilor.

Președintele Donald Trump a răspuns luni cu o comandă executivă care limitează capacitatea Venezuelei de a vinde activele statului. Acțiunile lui Maduro au venit imediat, acesta l-a acuzat pe un diplomat american, Todd Robinson, că este implicat în „o conspirație militară”, și a ordonat lui și unui alt diplomat, Brian Naranjo, să plece în 48 de ore. El nu a dat detalii despre acuzații, dar a declarat că ambasada SUA se amestecase în chestiuni militare, economice și politice și a promis să prezinte dovezi în scurt timp.

Departamentul de Stat al SUA a respins „afirmațiile false” ale lui Maduro împotriva celor doi diplomați. Robinson a ținut un discurs scurt la o audiență publică marți după-amiază în orașul vestic al Venezuelei Merida. „Refuzăm energic acuzațiile împotriva mea și împotriva lui Brian Naranjo”.

Într-un interviu marți, ministrul comerțului din Venezuela, Jose Vielma, a declarat că ultima rundă de sancțiuni ar avea un „impact mai grav” asupra sistemului financiar al țării. Sancțiunile anterioare au fost limitate la active legate de membrii individuali ai administrației Maduro.

Comanda executivă a sancțiunilor interzice cetățenilor din SUA să fie implicați în vânzarea facturilor în așteptare ale Venezuelei legate de petrol și alte active, deși de la Caracas s-a declarat că transferurile de combustibil și țiței către Statele Unite vor continua.

Administrația Trump a încercat, de asemenea, să convingă China și Rusia să renunțe la acordarea unui nou credit Venezuelei, au declarat luni oficialii americani. Cele două țări au oferit miliarde de dolari în finanțarea Venezuelei în ultimii ani. Dar ar părea puțin probabil să țină seama de avertismentele SUA. Beijingul a declarat marți că Statele Unite și Venezuela ar trebui să-și rezolve diferențele prin discuții, în timp ce Moscova a declarat că nu va respecta sancțiunile.

Cei mai mulți economiști spun că aceste controale monetare stricte ale țării, intervențiile grele de stat și tipărirea banilor sunt responsabile pentru o criză care a provocat o lipsă largă de alimente și medicamente și a dus la emigrarea în masă a populației Venezuelei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri