Caută
Close this search box.

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei pentru al treilea mandat. Protestatarii contestă legitimitatea alegerilor

Viktor Orban

Parlamentul ungar a fost inaugurat marți, 8 mai, și datorită majorității Partidului Conservator al lui Viktor Orban, acesta a fost ales prim-ministru pentru al treilea mandat. În timpul acestor evenimente în fața Parlamentului s-au adunat peste câteva sute de protestatari care contestă legitimitatea acestei alegeri.

Viktor Orban își începe cel de-al treilea mandat consecutiv la conducerea unei Ungarii mai dezbinate decât oricând. Dezbaterii aprinse sunt între susținătorii luptei sale împotriva imigrației și cei care îl acuză de deviații antidemocratice.

Sute de protestatari s-au adunat, sub supravegherea poliției, în parlamentul maghiar și au lansat strigătele de „trădător” sau „Orban, ieși de acolo!”. Se presupune că această acțiune va lua amploare preconizându-se alipirea unui număr mai mare de opozanți.

De la alegerile parlamentare, din 8 aprilie, care i-a asigurat lui Viktor Orban o victorie chiar mai mare decât era de așteptat, mii de maghiari s-au adunat într-o mișcare de protest lansat pe rețelele sociale, sub sloganul „Noi suntem majoritate”. Viitorul mobilizării acestor cetățeni va depinde în mare măsură de capacitatea partidelor de opoziție de a canaliza dinamica, în timp ce Viktor Orban deja și-a demonstrat triumful în cadrul alegerilor.

Fostul disident anticomunist, Viktor Orban, 54 de ani, a condus guvernul din 1998 până în 2002, ulterior, s-a reîntors la putere în 2010, pentru două termene succesive care l-au transformat în icoana drepturilor populiste și naționaliste în Europa. Cu 133 deputați din 199, partidul Fidesz al primului-ministru se bucură de o majoritate de două treimi care permite revizuirea Constituției. El vrea să includă în Constituție refuzul de a găzdui anumiți migranți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri