Caută
Close this search box.

Presa elveţiană: Dragnea, unul dintre cei mai corupţi politicieni din România

Liviu Dragnea, unul dintre cei mai corupţi politicieni din România, se află în vizită oficială în Elveţia, arăta publicaţia Die Wochenzeitung – WOZ într-un articol despre venirea liderului PSD la Berna.

Vizita lui Dragnea în Elveţia, criticată nu doar de diaspora română ori de către parlamentarii elveţieni, ci şi de presa din Ţara Cantoanelor. Liderul PSD a fost descris drept un politician corupt care vrea să aservească justiţia pentru a-şi rezolva problemele penale.

Articolul despre Dragnea este extrem de dur, iar publicaţia elveţiană ridică inclusiv întrebarea „Nu se mai pedepseşte corupţia?“, după cum arata The Epoch Times, care preia articolul din WOZ, tradus de membrii grupului Rezist Zurich.

Pe lângă procesul în care Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumului, WOZ aminteşte şi de Tel Drum („companie fantomă, fondată cu scopul de delapida bani publici“), de OUG 13 precum şi de ultima decizie a CCR, cea prin care judecătorii au decis că preşedintele României este obligat să o revoce pe şefa DNA.

Dragnea este descris în articol drept adevăratul centru de putere al celor 4 guverne PSD ce s-au succedat şi acela care dă indicaţii în partid cum să captureze sistemul judiciar. De asemenea, reforma justiţiei cerută de Dragnea este criticată dur, fiind văzută ca o tentativă de a şterge delictele legate de corupţie din Codul Penal şi de a pune tribunalele şi procurorii sub control.

Articolul publicat de WOZ, tradus de membrii grupului Rezist Zurich, grup care, de altfel, este amintit în articol şi care înainte de vizita lui Dragnea a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului elveţian, pentru a-şi exprima dezamăgirea faţă de invitarea acestuia în Elveţia.

Die Wochenzeitung e un săptămânal elveţian de mare tiraj văzut ca foarte serios şi popular în Elveţia.

Iată articolul, scris de Benjamin von Wyl, conform Rezist Zurich

Unul dintre cei mai corupţi politicieni din România se află în vizită oficială în Elveţia. Această vizită a favorizat amânarea pronunţării sentinţei într-un proces de abuz în serviciu, sentinţă ce i-ar fi putut aduce o condamnare de peste 7 ani de detenţie.

Consiliul Federal Elveţian observă ”cu mare atenţie” evoluţia României, după cum a răspuns în urma unei interpelări a grupului parlamentar SP (Social-Democrat). Consilul Federal declarase încă de la începutul lunii mai că îi este cunoscută problema corupţiei. Cu toate acestea, Preşedintele Confederaţiei Elveţiene Alain Berset şi Ministrul de Externe Ignazio Cassis au trebuit la sfârşitul lunii mai să dea mâna cu Liviu Dragnea, unul dintre cei mai corupţi politicieni români. Serviciile parlamentare insistă asupra faptului că nu au avut loc nici un fel de convorbiri între Consiliul Federal Elveţian şi Liviu Dragnea.

Ordonanţă de urgenţă blocată

Liviu Dragnea este preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) şi reprezintă adevăratul centru de putere al ultimelor patru guverne ale României. În urma unei condamnări pentru fraudă electorală, Dragnea nu a putut fi numit în funcţia de prim-ministru, ci doar preşedinte al Camerei Deputaţilor. Dragnea s-a aflat în vizită oficială în Elveţia din 29 până în 31 mai – la invitaţia omologului său elveţian: Preşedintele Consiliului Federal Dominique de Buman (din partea Partidului Creştin-Democrat CVP). Şi asta cu toate că actualmente Dragnea are calitatea de inculpat în mai multe procese.

E vorba de mai multe infracţiuni: spălare de bani, crearea unui grup infracţional, şi abuz în serviciu. Referitor la infracţiunea abuz în serviciu, procurorii solicită 7 ani şi jumătate de închisoare; ceilalţi inculpaţi au confirmat capetele de acuzare, Dragnea executând momentan o condamnare cu suspendare. Pronunţarea sentinţei fusese programată pentru 29 mai. Un puternic sentiment de indignare a cuprins opinia publică din România, când, cu câteva zile înainte, s-a aflat că în momentul pronunţării sentinţei Dragnea pleacă în Elveţia pe banii publici.

Se accentuează: Preşedintele Confederaţiei nu a discutat, au existat doar strângeri de mână.

Potrivit serviciilor parlamentare, faptul că întâlnirea coincide cu data pronunţării sentinţei, este o pură coincidenţă.Dată întâlnirii fusese stabilită în comun acord deja din februarie. Şi totuşi, de Buman se pare că observă în mai puţină măsură decât Consiliul Fedral evoluţiile din România: deja în februarie s-a întâmplat că ministrul justiţiei, impus de Dragnea, a încercat să demită şefa DNA. La fel în februarie 2017 când sute de mii de români au ieşit în stradă manifestându-şi dezacordul cu ordonanţa de urgenţă a proaspăt instalatului guvern PSD. Aceasta i-ar fi fost de folos în mod direct şi personal şi lui Dragnea: ar fi trebuit să-i blocheze procesul în care e acuzat de abuz în serviciu.

Nu se mai pedepseşte corupţia?

29 mai, ora 9 dimineaţa: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declară amânarea pronunţării sentinţei. În avantajul lui Dragnea. Înainte să decoleze spre Elveţia, Dragnea impune grupului său parlamentar PSD să promoveze reforma juridică până la începutul vacanţei de vară: delictele legate de corupţie trebuie să dispară din Codul Penal, tribunalele şi procurorii să fie puşi sub control.

În vreme ce Dragnea încă mai dădea indicaţii în partid cum să captureze sistemul judiciar, deasupra Parlamentului Elveţian flutura deja steagul României.

În comunicatul Consiliului Federal se accentuează importanţa economică a României pentru Elveţia. Confederaţia ar fi un investitor de vază, iar relaţiile economice foarte strânse începând chiar din anii ‘90.

Ar fi fost interesant să vedem cum discută cel mai puternic politician român şi Dominique de Buman despre investiţii în România.

Dragnea ar fi avut cu siguranţă ceva idei avizate. Procuratura română îl acuză de înfiinţarea unui grup infracţional. Din 2001, firma la care a fost co-fondator, ar fi doar o companie fantomă, fondată cu scopul de delapida bani publici. Această companie fantomă ar fi deturnat 7,5 milioane de franci elveţieni şi 21 de milioane de euro din subvenţii UE.

Miercuri CCR s-a pronunţat în legătură cu demiterea celei mai importante protagoniste a luptei anticorupţie Laura Codruţa Kovesi: demiterea este definitivă. Astfel, greu s-ar fi putut găsi un moment mai prost pentru vizita lui Dragnea în Elveţia. “Această invitaţie lasă impresia că actele de corupţie din România ar fi indirect aprobate de către Consiliul Federal”, scrie #RezistZurich, într-o scrisoare deschisă. Asociaţia Rezist Zurich reuneşte români din Elveţia, critici la adresa coaliţiei de la guvernare din România.

Sursa foto: Rezist Zürich/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri