Caută
Close this search box.

Brexit și frontiera UE: Irlanda dă Marii Britanii două săptămâni pentru a veni cu propuneri concrete

Marea Britanie trebuie să prezinte propuneri scrise cu privire la modul în care intenționează să păstreze o graniță fără fricțiune pe insula Irlanda după Brexit în următoarele două săptămâni sau se va confrunta cu o vară incertă de discuții, a declarat ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, informează Reuters.

Granița dintre Irlanda de Nord, condusă de britanici și restul Irlandei, va fi singura graniță terestră a Marii Britanii cu UE, după ce va părăsi blocul. În timp ce ambele părți declară că s-au angajat să mențină frontiera deschisă, găsirea unei soluții practice se dovedește încă evazivă. UE și Dublin-ul insistă că tratatul de retragere al Marii Britanii trebuie să fie blocat într-un aranjament de siguranță, garantând că Irlanda de Nord va respecta reglementările UE în cazul în care un viitor pact comercial nu va elimina necesitatea controalelor la frontieră. Londra a semnat acest lucru, dar nu este de acord cu mijloacele UE de realizare a acestuia. „În următoarele două săptămâni, trebuie să vedem propuneri scrise. Trebuie să se întâmple în două săptămâni de la summit „, a declarat Coveney pentru ziarul „The Irish Times”, referindu-se la un summit din iunie al liderilor UE care ar trebui să marcheze progrese semnificative în această privință. „Dacă nu se înregistrează progrese în sistemul de blocare, ne aflăm într-o vară incertă. În acest moment avem nevoie de propuneri scrise cu privire la măsurile de sprijin irlandez în conformitate cu ceea ce s-a convenit. Așteptăm propuneri scrise din partea britanică”.

Conform propunerii UE, dacă toate celelalte încercări de a evita o graniță grea, Irlanda de Nord ar forma un „spațiu comun de reglementare” cu blocul, menținând în realitate provincia britanică într-o uniune vamală cu UE. Marea Britanie a respins acest lucru ca o amenințare la adresa integrității constituționale a Regatului Unit și, vineri, un oficial guvernamental a declarat că are în vedere o propunere care să ofere Irlandei de Nord un statut comun al Regatului Unit și al Uniunii Europene, astfel încât să poată face comerț liber cu ambele. Oricum, această idee, despre care oficialul a spus că nu poate fi pusă în UE, în timp ce Marea Britanie dezbate încă propria strategie Brexit preferată, a fost respinsă de oficialii de la Dublin, Bruxelles și de partidul irlandez pro-Brexit care susține guvernul minoritar britanic.

„The Irish Times” a raportat că SimonCoveney, prim-ministrul – Leo Varadkar și alți miniștri de rang înalt, inclusiv ministrul de finanțe, Paschal Donohoe, le-au spus în mod repetat omologilor lor britanici că în curând sunt necesare propuneri concrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri