Caută
Close this search box.

SUA blochează din nou rezoluțiile critice ale ONU față de Israel

Statele Unite au respins vineri, folosindu-și dreptul de veto, o rezoluție a Consiliului de Securitate elaborat de Kuweit, care condamnă Israelul în acțiunile sale de a folosi forța împotriva civililor palestinieni, informează Reuters.

Mai târziu, o a doua rezoluție elaborată de SUA care a învinuit Hamas pentru violență și a admis dreptul Israelului de a se apăra, nu a reușit să atragă sprijinul altor state atunci când a fost votat în Consiliul de 15 membri. Nereușind să adune majoritatea Consiliului, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat că cele două voturi (voturile celor două rezoluții) au arătat intenția condamnării Israelului și refuzul de a învinovăți Hamas, grupul islamist care domină Gaza. „Acum este foarte clar că ONU este părtinitoare fără speranță împotriva Israelului”, a afirmat ea într-o declarație.

Franța, Rusia, China, Coasta de Fildeș, Kazahstan, Bolivia, Peru, Suedia și Guineea Ecuatorială au susținut Kuweitul, votând în favoarea primului proiect. Marea Britanie, Olanda, Polonia și Etiopia s-au abținut. Numai Statele Unite au votat impotrivă. Pentru a fi adoptată, o rezoluție a Consiliului de Securitate trebuie să primească cel puțin nouă voturi în favoare și nici un veto de la nici un membru permanent – Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia și China. Numai Statele Unite au votat în favoarea celui de-al doilea proiect de rezoluție, în timp ce au existat trei voturi negative și 11 abțineri.

Cel puțin 116 palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în protestele de frontieră din Gaza de la 30 martie. Cel mai mare număr de ucideri au avut loc în 14 mai, ziua în care Statele Unite și-au mutat ambasada în Israel la Ierusalim din Tel Aviv.

Pe fondul condamnării internaționale a folosirii forței letale, Israel a spus că mulți dintre morți erau militanți și că armata israeliană respingea atacurile asupra gardului de frontieră dintre Israel și Gaza. Washington-ul a menținut dreptul Israelului de a se apăra și a refuzat să se alăture apelurilor la reținere israeliană. Palestinienii și suporterii lor au declarat că majoritatea protestatarilor erau civili neînarmați, iar Israel folosea forță excesivă împotriva lor.

De-a lungul anilor, Statele Unite au respins o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate critice față de Israel. În decembrie, a respins o rezoluție elaborată de egipteni, care solicita administrației președintelui Donald Trump să-și anuleze decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Un răspuns

  1. „Cel mai bun presedinte american al Israelului” cum il numea cu dragoste sugubeata si mandrie, Bibi pe Trump…
    Acesta din urma nu va accepta nici macar o alta mangaiere pe umarul „prietenului in vremuri de restriste” si asta pentru simplul fapt ca altul (alt prieten) nu mai are.
    Protejarea Israelului are legatura cu activitatea din ce in ce mai incontrolabila a acelui caine care apara ograda tuturor intereselor abjecte ale SUA si implicit ale aliatilor, „statelor civilizate” a caror forma de organizare politico – economica este cunoscuta in istorie sub termenii din ce in ce mai neclari de „democratie si capitalism”. Nefiind tema, nu insist.
    In raport cu statele antice din zona, statul Israel este unul tanar, cu radacini de teroare manifeste si aproape actuale, cu o doza de curaj irational si cu sange parca mai fierbinte decat decat al unui soricel Jerry infectat cu Toxoplasma gondii.
    Pe langa protectia „fostului mare stapan”, care pierde teren mult mai rapid decat modelul lui, Imperiul roman (vezi petroyuanul, motoarele de treapta intaia si rachetele hipersonice, Iran, „Primavara araba”, etc) si care pana la urma tot protectie de este, mai sunt si piesele grele militare (nejustificat de grele) cu care a fost inzestrata beizadeaua (tanar imatur care dispune in mod discretionar de averea parintilor) americii, unele pe care le are doar America, inclusiv 80 de rachete nucleare.
    Din multe puncte de vedere se aseamana cu enclava Kaliningrad din Europa dar este net superioara in Orientul apropiat si mijlociu.
    Pur si simplu palestinienii, inarmati cu prastii si mai rar cu cocktail-uri Molotov (din cauza distantei mari de la gard pana la dispozitiv) reusesc sa devina un pericol iminent pentru trupele israeliene dislocate in fasia Gaza, ele, dotate si inarmate precum SRL-urile paramilitare care implementeaza „revolutiile colorate” sud-ameicane sau africane.
    Asa este in democratie si cred in naivitatea mea ca se poate si mai rau, ca acesti „prastieri dibaci” sa atace si sa distruga echilibrul militar si asa fragil al NATO, poate si securitatea intregii lumi?
    Orice am face, cu anglo-americanii ajungem la benzi desenate cu extraterestri si biii…neinteles la marele Hollywood.
    Ai dat „like” pe imaginile cu raniti sau morti? Nuuuu? Te scoatem din grup. Si s-ar putea sa suferi „rigor mortis” pe intregul mapamond al Facebook-ului. De ras dar asta chiar n-am spus-o eu.
    Ma retrag in tacere si nu astep raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri