Caută
Close this search box.

Friedman îndeamnă românii să aibă o armată puternică: Dacă nu, vă bazaţi pe alianţe politice şi trimiteţi politicienii la război

George Friedman, preşedintele Geopolitical Futures, publicaţie care tratează subiecte de securitate, geopolitică și strategii în afacerile internaționale, a declarat, la Sibiu, că România ar trebui să se concentreze pe consolidarea propriilor capacităţi de reacţie militară la Marea Neagră.

În opinia lui Friedman, forţele americane nu sunt în prezent în măsură să transfere o flotă semnificativă în această zonă.

Analistul american a spus că ruşii nu sunt pregătiţi să intre într-o operaţiune navală care să aducă SUA în zonă şi că „vor face tot posibilul să nu provoace americanii“. El a adăugat că ruşii doresc să evite cu orice preţ un conflict cu Turcia în zona Mării Negre. „Ruşii nu sunt pregătiţi să se angajeze într-o operaţiune navală în Marea Neagră care să îi aducă pe americani în zonă, vor face tot posibilul pentru a nu îi provoca pe americani.

Ruşii nu vor nici să intre într-un conflict cu Turcia pentru zona Mării Negre, pentru că ei speră că se va întâmpla un miracol, o înţelegere ruso-turcă. Iar turcii înţeleg foarte bine un singur lucru în această zonă: dacă ruşii stau acasă, şi americanii rămân acasă„, a spus George Friedman, la prelegerea cu tema „Perspectiva SUA asupra NATO şi a Mării Negre” pe care a susţinut-o la o conferinţă organizată la Sibiu, conform Adevărul.

Potrivit lui Friedman, preşedintele fondator al agenţiei Stratfor, România are posibilitatea de a-şi dezvolta propria flotă şi capacităţile de răspuns naval şi aerian în zona Mării Negre.

Statele Unite vor susţine, chiar şi financiar, acest efort. Pentru a face parte dintr-o alianţă militară şi pentru a vă baza pe ea, mai întâi trebuie să aveţi o armată pe măsură. Dacă vreţi să vă bazaţi pe alianţe politice, atunci ar trebui să vă gândiţi să trimiteţi politicieni în prima linie a războiului„, a spus Friedman.

El a adăugat că o astfel de schimbare de paradigmă în privinţa modului în care se percepe şi se acţionează în politica externă de către România ţine şi de „o schimbare în cultura politică a României„. „Şi nu ştiu dacă aceasta se va întâmpla„, a mai menţionat Friedman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri