Caută
Close this search box.

Război comercial? Miniștrii G7 critică tarifele SUA aplicate importurilor

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, s-a confruntat cu critici puternice din partea miniștrilor de finanțe furioși ai altor state membre ale G7 cu privire la impunerea de noi tarife de către America asupra importurilor de oțel și aluminiu, informează BBC.

Francezul Bruno Le Maire a avertizat că un război comercial ar putea începe în „câteva zile”. Între timp, secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, s-a întâlnit cu vicepremierul chinez, Liu He, la Beijing pentru a încerca să ușureze tensiunile comerciale. Ulterior, China a avertizat că toate discuțiile comerciale cu SUA vor fi anulate dacă Washington-ul va introduce sancțiuni. Agenția de știri de stat Xinhua a declarat că Beijing-ul dorește să crească importurile din mai multe țări, inclusiv din SUA.

Wilbur Ross caută oferte privind agricultura și energia pentru a restrânge deficitul comercial al SUA cu China, după câteva zile după ce Washington-ul a amenințat că va impune taxe suplimentare pe mărfuri chinezești cu 50 de miliarde de dolari.

Sâmbătă, președintele Trump a insistat pe Twitter că Statele Unite au fost „furate de alte țări de ani de zile în ceea ce privește comerțul”. El susține că tarifele la oțel vor proteja fabricanții de oțel din SUA, despre care spune că sunt vitale pentru securitatea națională. Donald Trump s-a plâns, de asemenea, de barierele cu care se confruntă firmele americane în Europa și în alte părți. „E timpul să fii inteligent!” a mai adăugat el.

De cealaltă parte, liderii din UE, Canada și Mexic au criticat această mișcare. Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe președintele american să-i spună că tarifele erau „ilegale”, dar Trump i-a răspuns că este nevoie de „reechilibrarea comerțului” cu UE. Răspunsul partenerilor G7 a venit rapid și promt. UE a emis o listă de 10 pagini cu tarife pentru mărfurile din SUA, de la motocicletele Harley-Davidson la bourbon.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a declarat că mișcarea SUA este „total inacceptabilă”. Iar consecința directă este următoarea: Canada intenționează să impună tarife de până la 25% la exportul american, în valoare de aproximativ 13 miliarde dolari, începând cu 1 iulie. Bunurile afectate vor include oțel american, precum și produse de consum cum ar fi iaurt, whisky și cafea.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Paul Ryan, a declarat că această mișcare „vizează aliații americani atunci când ar trebui să colaborăm cu ei pentru a aborda practicile comerciale neloiale din țări precum China”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri