Caută
Close this search box.

Exerciţiu militar NATO de amploare la graniţa UE cu Federaţia Rusă

exerciţiu militar

Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la un exerciţiu militar NATO. Este vorba despre Saber Strike 18, care se desfăşoară în 3 iunie – 15 iunie, în Polonia şi Ţările Baltice. Anunţul a fost făcut de armata americană, informează site-ul Radio Europa Liberă (RFE/RL), conform Gândul.

NATO pregăteşte o forţă de reacţie rapidă de 30.000 de militari

Exerciţiu militar coordonat e Armata SUA în Europa

„Exerciţiul de antrenament cooperativ coordonat de (Comandamentul) Armatei SUA pentru Europa are drept obiectiv să îmbunătăţească gradul de pregătire şi interoperabilitatea aliaţilor şi partenerilor regionali”, se arată într-un comunicat al Armatei americane.

Washingtonul a mai precizat că manevrele „vor demonstra determinarea şi capabilitatea alianţei de a acţiona unitar în replică la orice agresiune”.

NATO şi SUA şi-au consolidat prezenţa în ţările de pe flancul estic al alianţei după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului armat între separatiştii proruşi şi Kiev.

Polonia vrea contingent permanent

Polonia a indicat recent că ar putea propune să găzduiască un contigent permanent de trupe americane, la fel ca Germania ori Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia şi Belarus şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităţilor militare NATO în apropierea frontierelor, conform miniştrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, administraţiile din Rusia şi Belarus cred că suplimentarea capabilităţilor NATO în apropierea frontierelor celor două ţări este distructivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri