Caută
Close this search box.

Proteste în Iordania. Premierul Hani Mulki și-a prezentat demisia

Premierul Iordaniei, Hani Mulki, și-a prezentat luni demisia regelui Abdullah, a spus o sursă oficială, pentru a calma furia răspândită asupra politicilor economice care au declanșat cele mai ample proteste din ultimii ani , informează Reuters.

Mii de iordanieni au ieșit din nou pe străzile capitalei, Amman, și a principalelor orașe provinciale, duminică, prelungind zilele de proteste care au agitat Iordania, un aliat înverșunat al Statelor Unite în ciuda turbulențelor din regiune din ultimii ani.

Șeful poliției, Fadel al-Hamoud, a declarat că forțele de securitate au reținut 60 de persoane pentru încălcarea legii în timpul protestelor și 42 de membri ai forțelor de securitate au fost răniți, dar protestele au rămas sub control. „Fiți siguri că Iordania este o țară în securitate și siguranță, lucrurile sunt sub control”, a mai declarat Hussein Hawatmeh, șeful departamentului de securitate al Jandarmeriei, care a apărut împreună cu Hamoud la o conferință de presă.

Mânia publică a crescut față de politicile guvernamentale de la o majorare generală a impozitului pe vânzări la începutul acestui an și de eliminarea subvențiilor pentru pâine, ambele măsuri conduse de Fondul Monetar Internațional. Sursele politice au spus anterior că Abdullah la chemat pe Mulki pentru o audiență în palatul regelui.

Ca un indiciu ar fi creșterile fiscale care ar putea fi retrase, a subliniat agenția de știri Petra, citând surse ale Parlamentului. de asemenea, aceeași sursă susține că deputații au fost grăbiți să solicite permisiunea regelui de a organiza o ședință excepțională, majoritatea cerând schimbările să fie retrase.

Mulki, politician favorabil afacerilor, a fost numit în mai 2016 având responsabilitatea revitalizării unei economii lente și a unui sentiment de afaceri afectat de tulburările regionale. Creșterea impozitelor a făcut ca popularitatea sa să scadă.

Protestele, cele mai mari din Iordania de ani de zile, s-au extins sâmbătă după ce Mulki a refuzat să elimine un proiect de lege care să mărească impozitele personale și corporative, spunând că este de competența Parlamentului să decidă. Demonstranții care au protestat în apropierea biroului guvernului au declarat că se vor dizolva numai dacă guvernul va anula factura fiscală pe care a trimis-o Parlamentului luna trecută.

Revendicările protestatarilor

Sindicatele care reprezintă zeci de mii de angajați, atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat, au cerut o grevă generală miercuri, după ce cererile ca facturile fiscale să fie dizolvate au fost respinse de guvern.

Guvernul declară că are nevoie de mai multe fonduri pentru serviciile publice și susține că modificările fiscale reduc disparitățile sociale prin plasarea unei sarcini mai mari asupra persoanelor cu venituri mari. Oponenții declară că un plan riguros de consolidare fiscală impus de FMI a agravat situația celor mai săraci iordanieni și a stors clasa de mijloc.

Economia Iordaniei s-a luptat să crească în ultimii ani în fața deficitelor cronice, deoarece capitalul străin privat și fluxurile de ajutor au scăzut.

Protestatarii critică, de asemenea, politicienii pentru risipirea fondurilor publice și a corupției. „Cerințele noastre sunt legitime. Nu, nu corupției”, au scandat demonstranții îndemnându-l pe regele Abdullah, văzut ca o forță unificatoare, să intervină și să combată corupția”.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri