Caută
Close this search box.

Insula Sentosa: locul desfășurării summit-ului Trump-Kim

Summit-ul dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, se va desfășura pe insula sudică Sentosa din Singapore, Casa Albă a declarat marți că pregătirile s-au accelerat pentru evenimentul de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat într-o postare pe Twitter că locul de desfășurare va fi hotelul Capella pe Sentosa și le-a mulțumit locuitorilor din Singapore pentru ospitalitatea lor. Summit-ul este programat să înceapă în dimineața zilei de 12 iunie.

Trump a declarat reporterilor la un eveniment de la Casa Albă că pregătirile, pentru ceea ce va fi prima întâlnire dintre un președinte american și un lider nord-coreean, „se mișcă foarte bine”. „O mulțime de relații se construiesc, o mulțime de negocieri se desfășoară înainte de călătorie”, a spus el. „Vom vedea ce se întâmplă. Dar este foarte important – vor fi câteva zile esențiale”

Trump, care încearcă să-l convingă pe Kim să închidă un program de rachete nucleare care amenință acum Statele Unite, a declarat vineri că summit-ul pe care l-a anulat săptămâna anterioară a revenit după ce a primit o delegație din Coreea de Nord purtând o scrisoare de la Kim Jong-un. Donald Trump a declarat săptămâna trecută că a așteptat un eventual „rezultat foarte pozitiv” cu Coreea de Nord, dar a atenuat așteptările pentru un progres în Singapore, spunând că s-ar putea organiza mai multe întâlniri pentru a ajunge la un acord. Trump a spus că un lucru care ar putea rezulta din acest summit este un acord care încheie în mod oficial războiul coreean desfășurat între 1950 și 1953, încheiat numai cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Foști oficiali și analiști americani spun că, dacă întâlnirea produce o declarație de pace, acest lucru ar putea da lui Trump un moment de debut uriaș, realizat pentru mass-media internațională. Dar ei spun că valoarea relațiilor publice ale unui astfel de eveniment istoric ar putea să se estompeze rapid dacă Trump nu reușește, în schimb, să scoată orice concesii semnificative de la Kim privind dezmembrarea arsenalului nuclear din Coreea de Nord.

Coreea de Nord își apără programele sale nucleare și de rachete ca un factor de descurajare împotriva a ceea ce consideră că este agresiunea SUA. Statele Unite ale Americii staționează 28.500 de militari în Coreea de Sud, o moștenire a războiului coreean.

Luni, Singapore a declarat ca o regiune centrală care găzduiește Ministerul Afacerilor Externe, ambasada SUA și mai multe hoteluri, ca zonă specială, pentru evenimentele din perioada 10-14 iunie, zona fiind modificată pentru a corespunde evenimentului. Guvernul din Singapore a declarat că poliția va face controale mai stricte ale persoanelor și obiectelor personale, iar articolele precum sistemele de adresare publică și sistemul aeronavelor pilotate de la distanță vor fi interzise în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri