Caută
Close this search box.

Japonia – SUA: Primul ministru japonez caută asigurări asupra Coreei de Nord

Primul ministrul japonez, Shinzo Abe, care va avea joi o serie de discuții cu președintele Donald Trump, va cere liderului american să nu uite preocupările de securitate ale Japoniei în încercarea lui de a încheia o înțelegere istorică cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, relatează Reuters.

Abe a vorbit cu Trump de 30 de ori de când acesta a devenit președinte, inclusiv au avut opt întâlniri tête-à-tête, iar oficialii spun că Washington-ul este conștient de poziția guvernului din Tokyo față de Phenian. „Japonia a precizat de mai multe ori că este interesată de dezmembrarea completă, verificabilă și ireversibilă a tuturor armelor de distrugere în masă și rachete balistice de toate gamele, și poziția ei nu s-a schimbat,“ un oficial al ministerului de externe a declarat reporterilor, cu condiția anonimatului. „Credem că SUA, desigur, înțelege poziția Japoniei”.

Cu toate acestea, preocupările s-au resimțit în Tokyo, motivate de faptul potrivit căruia Trump, cu ochii pe alegerile pentru Congres din noiembrie, ar putea ajunge la o înțelegere prin care că primească laude asupra protejării orașelor americane de atac nuclear, dar să lase Japonia vulnerabilă la rachetele cu rază scurtă de acțiune. Japonia se teme, de asemenea, că Trump ar putea să fie de acord în cele din urmă să reducă forțele militare americane din Coreea de Sud, lăsând Japonia ca un front de frontieră împotriva unei peninsule coreene sub influența chineză. Asta ar însemna că „Constituția Japoniei, politicile diplomatice și politicile de securitate națională vor trebui revizuite în totalitate pentru o situație complet nouă”, a declarat Katsuyuki Kawai, un consultant special al lui Abe pentru afacerile externe, pentru Reuters. „Ar fi un coșmar pentru Japonia și, de asemenea, pentru Statele Unite”, a spus el.

Trump a sugerat vineri că cel mai tangibil rezultat al summit-ului din 12 iunie ar putea fi „semnarea unui document” pentru a pune capăt stării tehnice a ostilităților – la 65 de ani după ce conflictul coreean sa încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace. Trump a mai spus că dorește să renunțe la termenul „presiune maximă” pe care administrația sa – și Japonia – l-au folosit pentru a descrie o abordare care combina sancțiunile economice dure cu diplomația și amenințările militare ale președintelui S.U.A.

Casa Albă a declarat luni că politica Statelor Unite nu s-a schimbat, în timp ce oficialul ministrului de Externe al Japoniei a ignorat problema susținând că „presiunea maximă” este încă poziția Japoniei. „Poziția Japoniei este să se aștepte ca summit-ul SUA – Coreea de Nord să fie o oportunitate de a avansa problemele nucleare, rachetele și – cel mai important – răpirile”, a spus oficialul. Japonia a precizat că nu va oferi asistență economică pentru Coreea de Nord până când toate cele trei probleme nu vor fi rezolvate, inclusiv chestiunea emotivă a cetățenilor japonezi răpiți de agenții nord-coreeni în urmă cu decenii.

Abe, care a făcut rezolvarea problemei răpirilor drept un element cheie al carierei sale politice, de asemenea, probabil va căuta asigurări că Donald Trump va păstra ca pe agenda sa cu Kim Jong-un, după ce președintele a spus că nu a discutat despre drepturile omului cu reprezentantul nord-coreean Kim Yong-chol la Casa Albă săptămâna trecută. „Cred că ceea ce dorește domnul Abe este că Trump va ridica cel puțin această problemă cu Kim Jong-un când se întâlnesc”, a declarat Tetsuo Kotani, un coleg senior la Institutul de Afaceri Internaționale din Japonia. Japonia ar putea căuta propriul summit cu liderul nord-coreean, în funcție de rezultatul întâlnirii sale cu Trump.

Legăturile apropiate ale lui Abe cu Trump nu au făcut prea multe până acum pentru a izola Japonia de poziția Washington-ului „America First” privind comerțul. Trump solicită Japoniei un acord bilateral de liber schimb, în ​​timp ce Japonia insistă că tranzacțiile multilaterale funcționează cel mai bine. Oficialii japonezi au refuzat să speculeze dacă comerțul se va alătura Coreei de Nord pe ordinea de zi la discuțiile de joi, dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat reporterilor că „ar trebui să se discute aspecte comerciale și alte probleme”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri