Caută
Close this search box.

Traseul manipulării

alexander adamescu

Portalul de știri EU Today atrage atenția, înainte de orice, prin asemănarea numelui cu acela al mult mai celebrei publicații americane USA Today. Aceasta din urmă are o tradiție autentică, de peste 35 de ani,  dar încă din anul 2015 ea atinge un tiraj zilnic, numai la ediția printată, de aproape un milion de exemplare, cifră uriașă dacă ne gândim că printul din România – cât mai există – cu greu mai realizează cîteva mii de exemplare zilnice per publicație. Iar USA Today chiar a devenit o emblemă pentru ceea ce înseamnă SUA astăzi, spre deosebire de EU Today, care este o cvasinecunoscută în Europa.

Așadar, revenind la această minusculă publicație, EU Today, fie și numai din simplă curiozitate gazetărească, am remarcat că, înființată abia în mai 2014 de un anume Gary Cartwright, ea  s-a axat inițial pe articole și analize economice, în special pe relația Uniunea Europeană – Rusia. La scurt timp și foarte brusc, a redirecționat registrul către justiție și modul dificil în care funcționează statul de drept în … (ați ghicit)  România ! De unde și până unde acest interes, atât de spontan și de intens, pentruțărișoara noastră, veți întreba. Păi să vedem.

Pe domnul Gary Cartwright, la o simplă căutare prin lumea mirifică a Internetului, îl găsim prieten pe Facebook cu ”celebrul” fost ofițer SRI Daniel Dragomir, atât de mediatizat într-o perioaadă, dar acum, culmea!, dispărut din România. Nu că ar fi un lucru rău ca oamenii să fie prieteni pe Facebook. Nici pe departe. Dar e ceva semnificativ. Mai mult: înființarea EU Today a venit la relativ scurt timp după stabilirea la Londra, în septembrie 2013, a unui alt personaj extrem de ”reputat” și controversat, Alexander Adamescu. Iar de aici lucrurile se leagă destul de evident pentru cine are mai mult de doi neuroni și, cât de cât, mai și gândește.,

Venind mult mai aproape în timp, vom remarca fără dificultate că, în data de 22 ianuarie 2018, magnificul portal de știri EU Today a publicat un amplu ”raport” privind sistemul justiției din, ce să vezi?, o țară de care nu se mai ocupase până atunci, România. Raportul analizează motivele pentru care reformele judiciare și penale, care fuseseră solicitate României înainte de aderarea la UE, nu ar fi fost îndeplinite, vezi Doamne, nici până în 2018!

Raportul cu pricina se intitulează, cât de poate de sugestiv: ”Sistemul de justiție din România – corupt, politizat, nereformat”.

Se prezintă studii de caz pentru a ilustra natura politizată a sistemului justiției din România, concluzionându-se rapid că:

  • România nu și-a respectat obligațiile privind reforma judiciară;
  • România nu a reușit să demonstreze o separare a puterilor între executiv, agențiile de aplicare a legii și sistemul judiciar;
  • România a fost criticată pentru tratamentul suspecților înaintea și în timpul procesului de arest;
  • România a făcut obiectul unor hotărâri negative ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la condițiile în închisorile sale și tratamentul deținuților săi.

Ei bine, autorul raportului este, cine credeți?, tocmai acel Gary Cartwright, editor al minusculei EU Today și bun prieten cu Daniel Dragomir. El a fost membru al personalului Parlamentului European în perioada 2004-2014, iar din 2004 până la aderarea României, în ianuarie 2007, a lucrat la Raportul Moscovici, oferind recomandări de vot deputaților din Marea Britanie, în faza comisiilor și în plen.

„Aici suntem. Asta este realitatea românească după 10 ani de conducere a statului paralel: corupție, politizare și lipsa reformei. Aici ne-au adus Coldea SRL, PFA Kovesi și uneltele lor”, scrie Daniel Dragomir, exact în aceeași perioadă, pe site-ul România 3.0.

De aici încolo, traseul manipulării mediatice se evidențiază din ce în ce mai limpede. Scriam că acel raport a apărut în EU Today pe 22 ianuatie 2018. Era doar ”încălzirea” pentru alte evenimente programate două zile mai tîrziu, pe 24 ianuarie 2018. Mai exact, la un an de la moartea în închisoare a lui Dan Adamescu (24 ianuarie 2017), condamnat pentru infracțiuni de drept comun, fiul acestuia, Alexander Adamescu,  susține o dezbatere la Frontline Club din Londra, pe tema abuzurilor comise de instituțiile statului român împotriva tatălui său.

În aceeași zi,  David Clark și Daniel Dragomir organizează o dezbatere la Bruxelles (foto în text, mai sus), prin așa-numita ”platformă” a lui Dragomir, ”România 3.0”, pe tema sistemului judiciar – evident – totalmente corupt și ineficient din România. Avem un Raport pregătitor, pe 22 ianuarie, pregătitor așadar pentru două dezbateri, programate în aceeași zi 24 ianuarie, una la Londra și alta la Bruxelles, ambele pe aceeași temă ”fierbinte”. Dar Clark și Dragomir erau prieteni vechi ai tânărului Alexander, prieteni care susțineau de mai multă vreme interesele familiei Adamescu la Londra, la Bruxelles și, mai ales, în România. Desigur, nu o făceau pe ochi frumoși și nici Adamescu nu era un băiat amărât.

Din blogul jurnalistului Ion Cristoiu, material publicat luni, 7 noiembrie 2016, aflăm că în discuția cu reprezentanții Black Cube, Daniel Dragomir a afirmat că este nevoie ca Laura Codruța Kovesti și Coldea să fie mediatizați în termeni negativi în presa internațională, pentru ca președintele să aibă argumente să nu o mai numească pe Kovesi la șefia DNA. Reprezentanții Black Cube ar fi afirmat atunci că dispun de conexiuni în media europeană, dar și in Parlamentul European, fiind suficient ca un membru al Parlamentului European să abordeze în plen un subiect legat de situația din România, pentru a se demara investigații în direcția respectivă. Concret, Daniel Dragomir s-a implicat permanent și cu mare voioșie la temele abordate de susținătorii lui Adamescu din diverse și deloc puține entităti non-guvernamentale.

Nu mai surprinde pe nimeni faptul că David Clark s-a inscris in inițiativa Romania3.0, înființată de același omniprezent Daniel Dragomir. Site-ul și pagina de Facebook ”Friends of Alexander”  au fost create pentru a îl sprijini mediatic în mod constant pe Alexander Adamescu, scopul acestuia fiind să demonstreze că, dacă s-ar întoarce în România, nu ar avea parte de o justiție corectă. Iar pentru a nu se ”întâlni” sub nicio formă cu justiția română, Alexander era și este dispus la orice.

Ce înseamnă orice? A facut, între altele, o petitie adresata premierului Marii Britanii si liderului de atunci al Partidului Conservator, Theresa May,  prin care solicita incetarea abuzului asupra sa și a familiei sale. La ceva ani buni scurși după apariția ei, doar circa 1000 de persoane din întreaga lume au semnat on-line respectiv apetiție, o cifră absolut derizorie când e vorba de Internet.

Mai departe. Pe site-ul ”Friends of Alexander”  publică, între alții, domnii Patrick Basham și Willy Fautre, aflați și ei, cu state vechi, printre prietenii obișnuiți ai lui Daniel Dragomir. Foarte bine, să le trăiască prietenia!

În anul 2016, Patrick Basham i-a solicitat și i-a luat un interviu fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, aflată (cum altfel ?) în anturajul aceluiași Daniel Dragomir. Totul este public, se găsește în presă. Nu ne referim decât la ceea ce a apărut în presă.

Și tot în aceeași linie de promovare a mesajelor lui Alexander Adamescu, pe 24 ianuarie 2018 cotidianul România Liberă a publicat două articole care oferă detaliat rapoartele prezentate în dezbaterea de la Bruxelles de Daniel Dragomir și David Clark, precum și acuzele aduse de Alexander instituțiilor de stat în ceea ce privește moartea tatălui său. Numai că ziarul a fost – nota bene – editat cu o noapte înainte, o știe orice jurnalist începător, moment în care rapoartele lui Dragomir și Clark nici nu fuseseră însă prezentate în capitala Belgiei. Ce să fie mai evident ? De altfel, despre relațiile și interesele comune ale lui Alexander Adamescu, David Clark și Daniel Dragomir, precum și despre modul de acțiune al acestora, presa din România a scris zeci de materiale încă din ianuarie 2017. Și exemplele sunt multe. (foto Facebook)

3 răspunsuri

  1. Deci toti cei care semnaleaza abuzurile, derapajele sistemului din Romania ( de altfel recunoscute si de comisii parlamentare si institutii) manipuleaza ! Interesanta abordare.

  2. Nici pe departe ”toți”, cum spuneți dumneavoastră ! Abuzuri sau derapaje pot exista (și există) în toate sistemele, de orice fel, din întreaga lume. De asemenea, ele pot și trebuie să fie semnalate. Dacă ne uităm în material, sunt enumerate doar câteva persoane, degetele de la o mână ar fi mai mult decât suficiente. Acele persoane nu reprezintă, în niciun caz, totalitatea celor care semnalează abuzuri sau derapaje de orice fel. Dumneavoastră începeți fraza cu o concluzie care vă aparține în exclusivitate, neapărând nicăieri în material. Interesantă și abordarea dumneavoastră.

  3. Interesante comentariile lui Peter si Redactia, acestea părân a avea același condei si același …interes. De ce era nevoie ca Balck Cube să facă critici la Bxls, când acolo avem parlamentari europeni din întreg spectrul politic românesc (e drept, inactivi și fără opinii)? reamintesc ce spunea DElarancea intr-un dicurs la AR, tinut la 9 septembrie 2016: „Un neam nu piere prin siluire ci numai prin abdicare. Şi noi n’am abdicat nici la trecut, nici la conştiinţa naţională.” Așa să ne ajute Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri