Caută
Close this search box.

Situație critică la donarea de organe: Un număr de 65 de donatori în 2017

În 2017, în România, au fost 65 de donatori reali de la care au fost prelevate organe, s-a evidenţiat la conferinţa de presă prilejuită de marcarea a 20 de ani de transplant.
Aceasta înseamnă o medie de 3,25% la un milion de locuitori comparativ cu anul 2016 când am avut 6,5 la sută. Deci practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România cauzele fiind între altele refuzul foarte mare al familiilor pentru donarea de organe, lipsa încrederii în sistemul medical românesc. Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. 
„Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass media cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018”, a subliniat dr. Carmen Pantiş, coordonator transplant Oradea . 
Aceasta a mai arătat că numărul de pacienţi care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare: ,,Sunt peste 3000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi de aşteptare pentru transplant pulmonar,,. 

Prof.dr. Irinel Popescu: Încercăm să promovăm transplantul de la donatorul în viață

Prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul programului de transplant hepatic a declarat în conferinţa de presă susţinută cu prilejul marcării Zilei Naţionale a Transplantului că pot fi obținute rezultate bune și în România: ,,Din punct de vedere al programului de transplant hepatic pot să spun că Din punct de vedere al programului de transplant hepatic. Noi funcţionăm pe model european vestic în general în care cea mai mare parte a operaţiilor de transplant sunt cu ficat întreg de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. (…) Pe de altă parte încercăm să promovăm transplantul de la donatorul în viaţă. Aici avem un foarte bun exemplu, nu departe de noi, la Istanbul ,dar nu numai Turcia are programe foarte bune şi nu numai la Istanbul – Malatya -, centre care fac peste 100 de operaţii de transplant hepatic pe an folosind donatorul în viaţă cu rezultate foarte bune. Acest lucru îl vom încerca şi noi la Institutul Clinic Fundeni. Deja echipa condusă de conferenţiarul dr.Vlad Braşoveanu probează că rezultate bune pot fi obţinute şi în România”.
La rândul său prof. dr. Radu Deac, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Transplant, a punctat ca ,,45% din pacienţii transplantaţi cardiac au ajuns la 15 ani longevitate după operaţia de transplant şi duc o viaţă normală. 
Managerul Spitaluli Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă, a făcut referire la  transplantul pulmonar:  ,,Ca spital ne dorim să lucrăm într-un sediu un pic mai dilatat. Ieri am semnat protocolul împreună cu Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei pentru a construi o clădire de 7500-8000 de metri pătraţi în spatele Spitalului Sfânta Maria. Va fi construită şi dotată de către primăria sectorului 1. Începând cu zilele următoare va debuta studiul de fezabilitate pentru acest proiect. Va fi un centru de transplant în care sper să şi continue activitatea colega noastră de la transplant hepatic dr. Doina Hrehoreţ”. 

Victor Zota: Zilnic, sunt atacuri cibernetice la Registrul Naţional de Transplant

Prof. dr. Radu Deac directorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant  a spus că  o echipă de IT monitorizează Registrul  Naţional de Transplant. Acesta a tras un semnal de alarmă referitor la faptul că ,,sunt zeci de atacuri cibernetice la acest registru,,. 
,,Această echipă face faţă şi contracarează toate aceste atacuri cibernetice.,, a precizat prof. dr. Radu Deac.
 Dr. Victor Zota a menţionat că au fost ,, 1400 de atacuri într-o zi. Apogeul l-am atins acum vreo doi ani de zile, 1400 de atacuri într-o zi. 
Acum câtva timp au reuşit să ni-l blocheze pentru câteva ore, vreo şase ore a fost blocat. Avem o echipă de IT-şti excepţională şi care a reuşit să rezolve situaţie. Nu s-a reuşit să se intre vreodată în registru nostru şi nu cred că se va reuşi vreodată. Am înregistrat cam 50-60 de astfel de atacuri zilnic,, a spus dr. Zota. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri