Caută
Close this search box.

Ultimul efort G7 de a reduce fracturile deschise de Trump. Dificultăți în emiterea unui comunicat comun

Summit-ul G7 din Canada se încheie sâmbătă în negocierile finale pentru a salva aparențele sau chiar a reduce fracturile deschise de Donald Trump, informează AFP.

Până la sfârșitul anului, delegația americană, canadiană, franceză, germană, italiană, britanică și japoneză va încerca să ofere o declarație comună de încheiere de două zile de dezbateri în La Malbaie, Quebec. Principalul punct de discuție, comerțul evident, la această primă reuniune a G7 după intrarea în vigoare a taxelor SUA asupra importului de oțel și aluminiu. De asemenea, europenii au îngropat rapid ideea, propusă de Donald Trump, despre o eventuală întoarcere a Rusiei în cadrul grupului din care a fost exclusă în 2014, după anexarea Crimeei. „Întoarcerea Rusiei în formatul G7 nu este posibilă până când nu vedem progrese substanțiale în legătură cu problema ucraineană”, a spus Angela Merkel.

Precedată de tweet-uri nervoase despre acordurile „neloiale“ care blochează comerțul american, Donald Trump a făcut bine pentru fotografia de familie și a „crăpat” câteva amabilități gazdei sale, prim-ministrul Justin Trudeau, și pentru președinte Francezul Emmanuel Macron, „prietenul” lui. Dar pentru a crede două surse ale negocierilor, toată lumea a stat la baza pozițiilor sale la principala întâlnire a lucrărilor, europenii încercând să pună argumente împotriva unei „litanii lungi de recursuri” a președintelui american. Un moment „dur”, dar poate „salutar” de a „sparge abcesul”, a vrut să creadă o sursă franceză.

Cu toate acestea, este dificil să ne imaginăm un „comunicat comun” în marea tradiție a întâlnirilor G7, care enumeră bunele intenții ale lumii puternice în materie economică, diplomatică și de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri