Caută
Close this search box.

Summit-ul Trump-Kim: liderul nord-coreean ajunge în Singapore

Kim Jong-un a sosit în Singapore duminică, la două zile distanță de summit-ul său istoric, cu Donald Trump, al cărui rezultat pare incert după decenii de neîncredere și tensiune între Statele Unite și Coreea de Nord, informează BBC.

Arsenalul nuclear nord-coreean, care a adus Phenian-ului o serie impresionantă de sancțiuni ale ONU de-a lungul anilor, va fi în centrul tuturor discuțiilor.

Donald Trump va fi primul președinte american care va negocia cu un moștenitor al dinastiei Kim. Liderul american trebuie să aterizeze în Singapore, la bordul Air Force One, la ora 20:30 (12:30 GMT).

Comportamentul lui Donald Trump la G7 în Canada, unde – spre surprinderea generală – a subminat un acord final cu aliații săi, întărind întrebările cu privire la strategia sa diplomatică și capacitatea sa de a desfășura negocieri internaționale la un nivel înalt și mai mult de atât, cu un inamic de lungă durată.

Dincolo de imaginea președintelui SUA, 71 de ani, și a liderului nord-coreean, cu mai mult de 30 ani mai tânăr decât el, această întâlnire era de neimaginat în urmă cu câteva luni, când au fost încă angajate într-o escaladare verbală alarmantă. Ținând cont de acest precedent diplomația internațională va fi interesată de rezultatul acestei întâlniri tête-à-tête.

Cereri și oportunități

Washington-ul solicită o denuclearizare completă, verificabilă și ireversibilă a Coreei de Nord. Phenian-ul a favorizat denuclearizarea peninsulei, dar această formulă vagă dă loc unor nenumărate interpretări.

Un posibil rezultat concret al întâlnirii evocat de Washington: un acord în principiu de a pune capăt războiului coreean. Războiul din anii 1950-1953 a fost într-adevăr încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace: Nordul și Sudul sunt, deci, încă în război.

Înainte de a părăsi Canada, Trump și-a arătat sâmbătă optimismul în această întâlnire, sperând să facă din aceasta un element marcant al președinției sale. „Simt că Kim Jong-un dorește să facă ceva important pentru poporul său și are această ocazie”, ​​a spus el, văzând în ședință „o oportunitate unică (… care nu se va întoarce niciodată)”. Joi, el a menționat chiar o eventuală invitație a liderului nord-coreean la Casa Albă dacă primul contact va merge bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri